TERORISTIČKO uporište

Zašto Izetbegović gura glavu u pijesak? Džihadisti u BiH realna su prijetnja

30.08.2017 u 18:53

Bionic
Reading

Sve više raste strah da bi Bosna i Hercegovina mogla postati uporište terorista koji se vraćaju u Europu nakon što je u sukobima u Siriji i Iraku teroristička organizacija Islamska država dovedena do ruba poraza. No dramatične reakcije koje dolaze iz BiH, ponajprije od Bakira Izetbegovića, šefa SDA, najmoćnije bošnjačke stranke, nameću pitanje zatvaraju li ondje oči pred realnom sigurnosnom prijetnjom. O tome za tportal govore Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, i Dario Kuntić, stručnjak za terorizam

Izetbegović verbalno uzima na zub svakoga tko se usudi progovoriti o realnoj prijetnji da će se mnogi džihadisti koji su se iz Bosne i Hercegovine uputili ratovati u Siriju i Irak sa slomom Islamske države vratiti kućama - gdje će nastaviti djelovati i širiti ekstremističku ideologiju. Tako su se na Izetbegovićevom tapetu, osim hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, našli češki predsjednik Miloš Zeman te austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurtz jer su se usudili upozoriti na problem. 

Izetbegović je uvjeren da je na djelu ksenofobna i islamofobična kampanja određenih dužnosnika nekih srednjoeuropskih država. Međutim demantira ga rad bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je u srijedu provela opsežnu akciju uhićenja u Sarajevu osoba povezanih s džihadistima iz Sirije i Iraka.  

Prema dostupnim podacima, u posljednjih pet godina iz Bosne i Hercegovine u rat u Siriji i Iraku otišlo je oko 260 ljudi. Gotovo 70 ih je poginulo, a s ratišta ih se vratilo između 50 i 60.

 

  • +3
Pripadnici ekstremnih islamskih skupina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, komentirajući za tportal kritike koje na račun te zemlje stižu izvana, ali i način na koji je Izetbegović odgovorio na njih, kazao nam je kako je pravo vrijeme za ovakvu priču bilo mnogo ranije.

'Tijekom 2008. godine upozoravao sam na sigurnosnu prijetnju u vezi s terorizmom, a u to vrijeme ignorirali su to ključni politički akteri. Tada su ovu priču ignorirale i mnoge države EU-a. Sva upozorenja koja su dobronamjerna su dobrodošla. Vrlo se često susrećem s informacijama koje su različite od onih koje imamo i zbog toga smatram da trebamo raditi na uspostavi jačeg i iskrenijeg partnerstva, kako sa susjedima, tako i s ključnim partnerima u borbi protiv terorizma kao vrlo izražene prijetnje, ne samo u BiH i na Balkanu, nego i mnogo šire', poručio je Krešić.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH potvrdio je da se u BiH već vratio dio onih boraca koji su boravili i ratovali na stranim ratištima.

'Dio ih se vratio na prostor zapadnog Balkana u susjedne zemlje, što govore podaci raznih obavještajno-sigurnosnih agencija. Također, dio njih je procesuiran ili je kazneni postupak u tijeku pred pravosudnim institucijama u BiH. Proces deradikalizacije koji se spominje za različite skupine samo služi u neke demagoške svrhe i još uvijek je samo na razini priče', naveo je Krešić.

Stručnjak za terorizam i komentator tportala Dario Kuntić slaže se s mišljenjem da su džihadisti koji se vraćaju u Europu s ratišta na Bliskom istoku realna prijetnja. Napominje da je velik broj njih poginuo, ali određeni broj onih koji su preživjeli sukobe nastojat će se vratiti u zemlje iz kojih su došli: Francusku, Veliku Britaniju, pa i Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Džihadisti iz Bosne i Hercegovine bili su toliko brojni da su osnovali i vlastiti odred u Siriji te su preko videozapisa slali prijeteće poruke i pozivali druge džihadiste da im se pridruže i dođu u kalifat.

Pripadnici Islamske države i na bosanskom su jeziku slali prijeteće poruke Autor: youtube

Zatvaraju li odgovorni oči pred problemom?

Kuntić smatra da Izetbegović pokušava minorizirati problem jer ne želi da njegova zemlja postane slučaj u smislu džihadističke oaze.

'Evidentno je to da je iz BiH u borbu otišao značajan broj ljudi i da su se neki vratili i da ih tajne službe imaju na oku. Ali neki su i pušteni na slobodu i bit će pod prismotrom. Pitanje je kolika je razina te prismotre i koliko ozbiljno BiH shvaća te radikalizirane pojedince', kazao je Kuntić, dodajući da je zakonski okvir dobar jer je zapriječena kazna od 10 godina zatvora za osobe koje su se borile na stranim ratištima.

Važno je naglasiti da takvi pojedinci ne moraju posegnuti za oružjem, već mogu radikalizirati simpatizere kako bi ih instrumentalizirali i naveli da počine napad jer zbog aktivnog sudjelovanja u džihadu imaju velik ugled.

Nisu džihadisti u BiH prijetnja samo Srbima i Hrvatima, nego i samim muslimanima koji ne dijele njihovu ideologiju.

Sam reis-ul-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein Kavazović pod velikim je prijetnjama već mjesecima.

Na upit postoji li realna sigurnosna prijetnja u BiH i regiji, koju bi mogli izazvati islamski teroristi i zatvara li dio javnosti u BiH oči pred mogućim islamskim terorizmom, zamjenik ministra Krešić potvrdio nam je da opasnost postoji i da je ne treba ignorirati.

'Da ne postoji, ne bismo o tome razgovarali. To je sigurnosna prijetnja najviše razine u svim dokumentima, strategijama i planovima država i vlada EU-a, NATO-a, SAD-a i svih zemalja zapadnog Balkana, pa i BiH. Troši se velik novac da se smanji ova prijetnja. U BiH se uspostavlja nova ideologija koja ne uvažava različitost življenja i vrijednosti koje ima BiH.

To je ono što ne bismo trebali nikako ignorirati. Različite službe u BiH, pa i šire, rade ono što je u njihovoj moći. Mislim da ima prostora da se taj rad unaprijedi i suradnja podigne na višu razinu. Rad službi i agencija u biti je opterećen različitim političkim pritiscima kao rezultatom turbulentnih događanja koncem 20. i početkom ovog stoljeća', smatra Krešić.

Općenito, kada se govori o povratku džihadista s ratišta iz Sirije i Iraka u Europu, navodi Kuntić, smatra se da je svaki deveti spreman počiniti teroristički napad u zemlji iz koje je otišao.

Mogućnost da BiH postane baza islamskog terorizma u Europi komentirao je u intervjuu za Globus i Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a koji je tijekom rata bio šef hrvatskih tajnih službi.

'Prevlada li koncept Alije Izetbegovića...'

Za njega je ključno pitanje na koji će način bošnjačke elite definirati svoj identitet. 'Ako prevlada koncept Alije Izetbegovića, u kojem je vjersko primarno, onda možemo očekivati radikalizaciju', smatra Tuđman.

Kazao je da je važno i kako će se Europa postaviti prema terorizmu, koji ni u njoj više nije uvozni, nego domaći, jer ne govorimo o prvoj generaciji imigranata, nego već o drugoj ili trećoj, čiji se pripadnici bave terorizmom.

Brojni državljani BiH otišli su se boriti na ratišta u Siriji i Iraku Autor: Youtube

Tuđman je kazao da je činjenica da su od početka devedesetih i prije nego što je počeo rat u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Izetbegovića i tadašnjeg reis-ul-uleme Mustafe Cerića.

Podsjetio je da je u veljači 1992. godine više od 100 mudžahedina dobilo državljanstvo BiH i da se ovo što se događa u Europi događalo u BiH devedesetih godina, a smatra da je to bio začetak današnjeg islamskog terorizma. Naglasio je da je u tom vremenu počinjeno čak pedesetak ritualnih odsijecanja glava.

'Brigade Armije BiH koje su bile muslimanske imale su arapske oznake i išle su u bitke s pokličem 'Allahu akbar'. Uoči potpisivanja Daytonskog sporazuma Izetbegović je garantirao da neće biti potjerani iz BiH, a činjenica je da su dvojica od onih 18 koji su srušili Svjetski trgovinski centar imali iskustvo iz borbi u BiH. Zbog toga je četiri tjedna nakon rušenja WTC-a Alija Izetbegović morao dati ostavku', ustvrdio je Tuđman.