VI PITATE ONI ODGOVARAJU

Zašto HTV nije u stanju poštivati satnicu emitiranja programa?

26.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Pridržavanje satnica najavljenog rasporeda televizijskih emisija jedna je od najvažnijih stvari koje tvorci TV programa trebaju ispoštovati. Međutim, nije uvijek tako, a u kašnjenju, ponekad čak i otkazivanju nekih emisija, iznimka nije ni HTV, koji se posebno diči činjenicom da im centralni Dnevnik već više od pola stoljeća nije zakasnio ni jednu sekundu

Ipak, to je iznimka koja potvrđuje pravilo - Dnevnik je jedina emisija koja nikada nije kasnila, ali bezbroj je puta zato 'probila' termin što onda pomiče cijelu programsku shemu. Zašto HTV nije u stanju pridržavati se satnice koju sami zadaju, pitali smo glasnogovornicu HRT-a, Doroteu Lazanin Jelenc

HRT se uistinu trudi koliko je god moguće pridržavati predviđenog i najavljenog rasporeda emitiranja programa. U tom smislu satnica HRT-ovih programa na teletekstu i webu automatski 'se osvježava' svakih 15 minuta. Postoje, međutim, situacije u kojima je pridržavanje najavljenog rasporeda znatno otežano. Npr. kod programa uživo uvijek postoji mogućnost da potraje nešto dulje ili (rijetko) kraće od planiranog, a sa svakim takvim i najmanjim pomakom automatski se pomiče sav program koji slijedi. U takvim slučajevima HRT, ovisno o okolnostima konkretnog slučaja, sankcionira djelatnike koji se ne pridržavaju predviđene satnice. Poseban su slučaj i sportski prijenosi koji, u slučaju dužeg trajanja koje se ne može sa sigurnošću predvidjeti, mogu značajno pomaknuti sav program iza njih', odgovorila nam je na upit Dorotea Lazanin Jelenc.

Također, jedan od mogućih razloga zašto, u slučaju pomicanja termina emitiranja nekih emisija, niste na vrijeme obaviješteni o toj promjeni TV rasporeda jest i taj da ako TV signal primate putem IPTV-a (televizije putem interneta), operateri zbog velikog broja programa u ponudi rjeđe 'osvježavaju' svoje satnice. HRT-ove satnice automatski se pak 'osvježavaju' svakih 15 minuta upravo kako bi što više odgovarale stvarnom rasporedu emitiranja.

Da se zbog nepoštivanja satnice zaista i sankcionira 'krivce', na vlastitom je džepu nedavno osjetila i voditeljica Dnevnika Tončica Čeljuska. Naime, kako smo već pisali početkom mjeseca, zbog trominutnog 'probijanja' zadanog termina Dnevnika, HTV je Čeljusku kaznio sa 500 kuna za svaku minutu, dakle 'skratio' joj plaću za 1.500 kuna, a u objašnjenju novčane sankcije naveli su čak i to da je narušila dignitet HTV-a. Poznata voditeljica se naravno odmah žalila na tu odluku, ali i izjavila da se slaže da je pridržavanje satnice veoma važno za svaku ozbiljnu televiziju.

Mnogi ljudi TV emisije i filmove ne mogu gledati u trenutku emitiranja pa ih snimaju. Vrlo lako se međutim može dogoditi da umjesto, primjerice filma koji su željeli pogledati kada se vrate s posla, zbog nepredvidivog trajanja nekog 'live' prijenosa gledaju produžetke Lige prvaka i samo pola filma zbog kojeg su uopće i snimali program.

Ipak, kad već sama televizija ne garantira raspored emitiranja, to svatko može relativno jednostavno izbjeći tako da se prilikom programiranja snimanja informira na teletekstu ili internetu (rasporedi objavljeni u dnevnoj štampi su najnesigurniji), što je na rasporedu emitiranja, prije programa koji želi snimati i dodati više vremena. Na primjer, prije dokumentarca koji smo tjednima čekali (ali ga moramo snimati jer baš tada ne možemo biti kod kuće), HTV ima prijenos Formule 1. Realna mogućnost da dođemo doma i umjesto prekrasnog dokumentarca što nam ga je odabrao Đelo Hadžiselimović, gledamo kako 'safety car' u sumornom Nürburgringu, u kojem pljušti kiša, mili pred bolidima i pilotima vrteći se ukrug do besvijesti, dobar je razlog da snimanje programiramo, umjesto do onog vremena koje je objavljeno, barem sat vremena dulje i budemo sigurni da ćemo u cijelosti pogledati ono što smo htjeli.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projektaVi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajućeaplikacije na Facebooku