DVA OPREČNA HTV-OVA DNEVNIKA

Zašto bi Čuljak uzrujavala Kosor pitanjima o nezaposlenosti?

16.02.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Jučer je HTV u svojim dvjema udarnim informativnim emisijama, središnjem Dnevniku u 19,30 i Trećem Dnevniku u 22,15, donio priče o skandaloznom pokušaju zataškavanja broja nezaposlenih u Hrvatskoj, koji je narastao na 334.326 osoba, što je najviše u zadnjih osam godina. No pristup toj zabrinjavajućoj priči u dva HTV-ova Dnevnika nije mogao biti drukčiji, za što možemo zahvaliti urednici i voditeljici trećeg Dnevnika Dijani Čuljak Šelebaj

I dok je HTV u svom središnjem Dnevniku, koji je uredio i vodio Zoran Šprajc, podsjetio da se, i to ne tako davno, premijerka Kosor osobno javnosti hvalila novim brojkama o padu broja nezaposlenih te da je HZZ danima pokušavao od javnosti sakriti novu

zastrašujuću brojku nezaposlenih, ti podaci nisu pretjerano impresionirali Dijanu Čuljak Šelebaj pa je priču o prikrivanju nezaposlenosti u Dnevniku plasirala tek u 20. minuti emisije, nakon dva desetominutna priloga o lobiranju premijerke Kosor u Strasbourgu odnosno najavljenim novim istragama partizanskih zločina.

No glavna razlika u uredničkom pristupu Čuljakice i Šprajca nije sadržana samo u davanju prioriteta istrazi partizanskih zločina pred gorućim problemom ogromne nezaposlenosti, nego i u činjenici da je u Čuljakičinom Dnevniku gostovala premijerka Jadranka Kosor, koja je najpozvanija da komentira Vladin program gospodarskog oporavka i, shodno tomu, podatke o nezaposlenosti.

Podsjetimo, u trenutku kada su mnoge druge zemlje regije, ali i Europske unije, izašle iz recesije i bilježe gospodarski rast, Hrvatska po svim makroekonomskim pokazateljima (pa i novim podacima o nezaposlenosti) i dalje duboko 'ruje po dnu'.

No Dijani Čuljak Šelebaj to sve očito nije bilo pretjerano zanimljivo, pa je tako premijerki Kosor odmah na početku Dnevnika dala da održi petominutni monolog o cjelodnevnom lobiranju u Bruxellesu, u kojem Kosor nije propustila nahvaliti samu sebe. I kad je došlo vrijeme da urednica HTV-ovog Trećeg Dnevnika, koji bi u ime građana Hrvatske trebao tražiti odgovore na ključna pitanja od vladajućih, napokon postavi još jedno pitanje premijerki, ona se odlučila za – pitanje o istragama partizanskih zločina 'podmazavši' ga pritom dvominutnim prilogom iz Strasbourga u kojem dvojica europarlamentaraca daju načelnu podršku istrazi partizanskih zločina.

Je li na dan kad je izbio skandal oko prikrivanja najvećeg broja nezaposlenih u zadnjih osam godina u interesu javnosti više bilo čuti mišljenje predsjednice Vlade o evidentnom neuspjehu programa gospodarskog oporavka (koji uključuje i povećanje zaposlenosti) ili pak o istragama partizanskih zločina kojima se vladajući nisu ozbiljnije pozabavili u zadnjih 20 godina, procijenite sami.

Jedno je sasvim sigurno jasno – jučer smo mogli na svoje oči vidjeti kako u predizbornoj godini na HTV-u u razmaku od samo nekoliko sati loše vijesti postaju, ako već ne dobre, onda potpuno irelevantne. U svakom slučaju, ništa zbog čega bi trebalo uzrujavati premijerku.