nepoznata sudbina zarobljenika

Tijela dijela ukrajinskih branitelja Mariupolja predana Kijevu

07.06.2022 u 11:57

Bionic
Reading

Kijevu su predana tijela nekih ukrajinskih boraca koji su poginuli braneći grad Mariupolj od ruskih snaga u čeličani Azovstalj, priopćile su obitelji ukrajinske pukovnije Azov.

Ukrajinske snage koje su branile Mariupolj tjednima su se skrivale u čeličani Azovstaj dok su ruske snage pokušavale zauzeti lučki grad. Ukrajinski vojnici predali su se u svibnju i privele su ih ruske snage.

Nema puno informacija o sudbini oko 2000 branitelja Azovstalja. Kijev traže razmjenu zarobljenika, ali dio ruskih zastupnika želi da se nekim ukrajinskim vojnicima sudi.

Nije odmah bilo jasno koliko je tijela stiglo u Kijev u ovoj prvoj predaji. Izgleda da su predani u sklopu razmjene 160 tijela između Rusije i Ukrajine koju je prošli tjedan najavilo ukrajinsko ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

"Važno je napomenuti da su trećina njih (predanih tijela) bili borci Azova, a razjašnjava se pripadnost ostalih boraca različitim postrojbama", priopćile su obitelji u ponedjeljak navečer.

  • +16
Azovstalj Izvor: Profimedia / Autor: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Rusija smatra pukovniju Azov, koja je predvodila obranu čeličane u Mariupolju, "nacističkom" radikalno desnom milicijom. 

Ukrajina to poriče i tvrdi da je postrojba reformirana i integrirana u njezine oružane snage te da je izvan politike.