u bolnici

Zarazna bolest pojavila se na koprivničkom području; tri osobe na liječenju

12.06.2019 u 18:18

Bionic
Reading

Tri su osobe zaražene tuberkulozom i na liječenju su u Referentnoj plućnoj bolnici u Klenovniku, potvrdili su u koprivničkom Zavodu za javno zdravstvo

'Mogu vam potvrditi da su tri osobe zaražene tuberkulozom i da su trenutačno na liječenju u Klenovniku, ali o detaljima ne mogu govoriti', rekla je za danicu.hr dr. Maja Blažeković, epidemiologinja koprivničkoga Zavoda za javno zdravstvo.

Oboljeli su odmah smješteni u Referentnu plućnu bolnicu u Klenovniku gdje su podvrgnuti terapiji i nadzoru. Službe su obradile, kako doznaje danica.hr, nekoliko desetaka osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim koji se prvi javio liječniku te zbog komplikacija završio na plućnom odjelu Opće bolnice u Koprivnici. Otkrivena su potom dva nova slučaja.

Bolest se širi kašljanjem, kihanjem pa i govorom, a jedan pacijent može zaraziti i desetak drugih osoba. Tuberkuloza se liječi antibioticima, a liječenje je dugotrajno i uglavnom, navodi se, s dobrim prognozama u trajan oporavak.

Na području Koprivničko-križevačke županije, prema podacima koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo, godišnje se bilježi osam do devet oboljelih od tuberkuloze.