39 u samoizolaciji

Zaraženo 18 učenika u Krapinsko-zagorskoj županiji

12.10.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Koronavirusom je zaraženo 18 učenika osnovnih i srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije, 39 ih je u samoizolaciji, a zaraženo je i dvoje školskih djelatnika te ih je dvoje u samoizolaciji.

Izvijestila je to u ponedjeljak zamjenica župana Jasna Petek, koja je situaciju u školama na području županije u okolnostima epidemije ocijenila stabilnom.

"Za sada, situacija u školama Krapinsko-zagorske je stabilna i nadam se da će tako i ostati", istaknula je Petek. Navela je kako se radi o slučajevima koji ne zahtijevaju veću promjenu organizacije rada u školama.

"Ako su cijeli razredni odjeli upućeni u samoizolaciju, nastava se odvija online i tu, po riječima ravnateljica i ravnatelja, nema nekih većih problema", poručila je Petek.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek najavio je da će Nacionalnom stožeru predložiti odluku o obveznom nošenju maski na otvorenim javnim prostorima, jer je RH "toliko mala država da mjere nema smisla u Zagrebu provoditi, u Krapini ne, ili u Varaždinu da, a u Međimurju ne".

Ferek-Jambrek kazao je kako su na području županije u nedjelju na koronavirus testirane 34 osobe, a rezultati se još čekaju. Također, od četvrtka je zabilježeno 115 pozitivnih osoba na koronavirus od ukupno 349 testiranih, trenutno su aktivna 273 slučajeva zaraze, a 1317 osoba je u samoizolaciji.

Građane u županiji pozvao je na poštivanje svih epidemioloških mjera, posebice na okupljanjima, spomenuvši jednu proslavu 18. rođendana prošlog vikenda u općini Jesenje s koje se za pet osoba pokazalo da su pozitivne na koronavirus, dok ih je 40 završilo u samoizolaciji.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je kako je 80 posto slučajeva zaraze "proizvod okupljanja", a veliki broj zaraženih rezultat je i pojave virusa u kolektivima. Svi ti ljudi, napomenula je, imaju svoje kontakte i problem je što ih je sve teže pratiti.