BAN KI-MOON

Zaraćenim stranama poručio: 'Daljnje ubijanje mora prestati'

21.07.2012 u 21:33

Bionic
Reading

'Duboko sam potresen, prije svega povećanjem broja žrtava sukoba i povećanjem broja ljudi koji su prisiljeni napuštati svoje domove', izjavio je u subotu Ban Ki-moon ocijenivši da se stanje u Siriji vrlo brzo pogoršava budući da se vrlo teški okršaji i borbe nastavljaju u cijeloj zemlji te poručio da stoga Ujedinjeni narodi moraju biti i dalje aktivno angažirani

'U Siriju šaljem svoga podtajnika Hervea Ladsousa da procijeni stanje na terenu, a isto tako generala UN-ovih vojnih snaga Babacar Gaye da vodi UN-ovu promatračku misiju u Siriji.

Humanitarne organizacije UN-a u suradnji s našim partnerima na terenu rade kako bi olakšali patnje ugroženom stanovništvu, unutar Sirije i izvan njezinih granica. Procjenjujemo stanje i temeljem te procjene dobivam ažurirana izvješća', kazao je generalni tajnik UN-a napomenuvši kako je i u stalnom kontaktu sa svojim posebnim izaslanikom Kofijem Annanom, čiji zamjenik će otići u Dohu gdje će nazočiti ministarskom sastanku zemalja Arapske lige, na kojem će se baviti pitanjem Sirije.

Istaknuo je da je u nekoliko navrata pozivao članice Vijeća sigurnosti da pokažu jedinstvo te da kao jedno tijelo zauzmu vrlo jasan stav kako bi osigurali da se poštuju rezolucije i dokumenti tog tijela. 'Jučerašnje jednoglasno prihvaćanje rezolucije 2059 jedan je konstruktivan pokazatelj i ono što treba uslijediti su zajednički ujedinjeni napori kako bi se osiguralo poštivanje povelje UN-a.

Ono na čemu posebno insistiram i što poručujem svim stranama u Siriji kako vladi tako i oporbi jest prestanak svih oružanih sukoba. Produljenje mandata snaga UN-a u Siriji za 30 dana jest vrlo jasan signal zaraćenim stranama da daljnje ubijanje mora prestati, da se daljnje korištenje teškog oružja mora zaustaviti. Jednostavno sve daljnje oružane operacije moraju stati', poručio je s Brijuna napomenuvši kako politički proces razrješenja krize u Siriji ne može početi sve dok u zemlji vlada strah, neizvjesnost i ugrožavanje ljudska prava.

'Sve strane imaju jasnu odgovornost prema civilima i isto tako obveze kojih se moraju držati. Iako se situacija neprestano mijenja i ne može se predvidjeti – put prema miru vrlo je jasan, on uključuje prije svega prestanak nasilja, ubijanja, kršenja ljudskih prava i isto tako brz početak jednog političkog procesa prijelaznog razdoblja koji će dovesti do mira.'