PRIJETE I MIRNIM PROSVJEDOM

Zaposlenici Slobodne Dalmacije četvrti dan u štrajku

10.01.2014 u 15:26

Bionic
Reading

Štrajk radnika Slobodne Dalmacije print d.o.o., koji je počeo 7. siječnja ove godine nastavljen je i danas četvrti dan za redom, a štrajkaši su najavili i mogućnost organiziranja mirnih prosvjeda u Splitu ako se s njima ne potpiše kolektivni ugovor na razini poduzeća

'U štrajku je svih 56 radnika poduzeća Slobodna Dalmacija print d.o.o. koji dolaze na radna mjesta u prostore tvrtke u Dugopolju ali ne rade', rekao je danas za Hinu glavni povjerenik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske u tom poduzeću Siniša Didić.

Ponovio je da je glavni zahtjev štrajkaša završetak kolektivnih pregovora, te potpis kolektivnog ugovora s razinom prava dogovorenom u prethodno provedenim pregovorima, ali bez daljnjeg umanjenja plaća radnika. Također je dodao kako štrajkaši od poslodavca zahtijevaju da usvoji vrijednost koeficijenta radnih mjesta kako je to načelno dogovoreno u kolektivnim pregovorima i to bez daljnjeg smanjenja osnovice plaća radnika, te uz konstataciju da je zamrzavanje dodataka za minuli rad privremeno.


Ako se u sljedećih nekoliko dana ne ispune naši zahtjevi mi smo spremni, u skladu sa zakonom, organizirati mirne prosvjede ispred bivšega sjedišta Slobodne Dalmacije u Splitu, poručio je Didić.

Objasnio je da je poduzeće Slobodna Dalmacija print d.o.o. sestrinska tvrtka Slobodne Dalmacije d.d. 'Većinski vlasnik poduzeća Slobodna Dalmacija d.o.o. sa 54 posto udjela je poduzetnik Stipe Mađor, a Slobodna Dalmacija d.d. je posjeduje 46 posto udjela u tom poduzeću', rekao je Didić.

Kako se u poduzeću Slobodne Dalmacije print d.o.o. tiskaju neka sporedna izdanja Slobodne Dalmacije ili podlisci, Didić je kazao da štrajk ne dovodi u pitanje rad glavne rotacije za tiskanje tog dnevnog lista.