PRESUDA IZ ZAGREBA

Zaposlenici Glasa Istre imali su pravo na štrajk

25.07.2011 u 16:10

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu poništio je odluku Arbitražnog vijeća o poslovima koje zaposlenici pulskog Glasa Istre za prošlogodišnjeg štrajka nisu smjeli prekidati, utvrdivši da je takvom odlukom onemogućeno ustavno pravo na štrajk novinarima i urednicima na tim poslovima

Zahtjev podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Glasu Istre za poništavanje odluke Arbitražnog vijeća, kojom su u listopadu prošle godine donesena pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka ili isključenja s rada u tom dnevnom listu, zagrebački sud je proglasio osnovanim

Po mišljenju suda, osnovani su i navodi iz sindikalne tužbe po kojoj je 'neprihvatljivo stajalište Arbitražnog vijeća da se u okviru proizvodno-održavajućih i nužnih poslova za vrijeme štrajka navodi i čak 10 novinarsko-uredničkih poslova te da tijekom štrajka novine moraju nastaviti svakodnevno izlaziti'.

'Takva je odluka ne samo bitno ograničila, nego upravo onemogućila ustavno pravo na štrajk zaposlenicima na tim poslovima. Suprotno stavu pravorijeka, štrajk je potpun prestanak rada, a proizvodno-održavajući poslovi su iznimka koja se mora usko tumačiti, dakle, kao one poslove koji su doista prijeko potrebni da bi se rad mogao, kad završi štrajk, nastaviti, odnosno obnoviti', zaključuje zagrebački sud u svojoj presudi.

Po stavu Županijskog suda u Zagrebu, 'pogrešno je stajalište iz arbitražne odluke da se rad za vrijeme štrajka uopće ne može prekinuti, nego samo obavljati u manjem omjeru, što je neprihvatljivo i bez uporišta u zakonu'.

U presudi se napominje i da je riječ o tzv. prisilnoj arbitraži za koju je zakonom propisano da se sastoji od predstavnika sindikata i poslodavca te neovisnog predsjednika, pa da je stoga jasno i logično da, ako se stranke potpuno mimoilaze, o sadržaju pravila i proizvodno-održavajućim poslovima koji se tijekom štrajka ne prekidaju odluku donosi predsjednik Arbitražnog vijeća.