PREDSJEDNIŠTVO TRAŽI POJAŠNJENJA

Započinje li Komadina veliku bitku u SDP-u?

25.05.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina poprilično je šokirao stranačke redove prošli tjedan, kada je na sjednici primorsko-goranskog županijskog SDP-a rekao kako se ne namjerava kandidirati na SDP-ovoj listi za Sabor. To će danas morati objasniti i na sjednici Predsjedništva SDP-a, a možda će nakon toga biti poznato radi li se samo o trenutnom nezadovoljstvu drugog čovjeka stranke ili o početku veće bitke u SDP-u

Prema medijskim napisima, Komadina je na sjednici primorsko-goranskog SDP-a rekao da uopće ne želi biti na stranačkoj listi za Sabor, iako se očekivalo da bude nositelj liste u 8. izbornoj jedinici.

O tome potpredsjednik SDP-a nije htio govoriti javno, a novinarima je samo poručio: 'Unutarstranačka pitanja se rješavaju na unutarstranačkim tijelima i sve što sam imao reći na tu temu rekao sam svojim kolegama na županijskom odboru, naravno, eventualno i na Predsjedništvu.'

Koji su točno razlozi ovakve Komadinine odluke, javno nije poznato, no spekulacija je mnogo. Navodno je nezadovoljstvo potpredsjednika stranke, nakon previranja u karlovačkom i varaždinskom SDP-u, kulminiralo prije neki tjedan, kada je istarski SDP izglasao povjerenje svojoj šefici Maji Šarić. Upravo je ona bila jedan od velikih zagovaratelja koalicije s IDS-om, a sad povjerenik za Istru postaje šef pulskog SDP-a Danijel Ferić, koji je IDS često kritizirao, a upravo su to mnogi protumačili kao borbu dviju struja u stranci.

Komadina, uz to, navodno ne vidi razlog da bude na listi s obzirom da je za 8. izbornu jedinicu kao koordinator postavljen Željko Jovanović, s kojim potpredsjednik SDP-a nije u pretjerano dobrim odnosima. Komadina je navodno iz toga iščitao da središnjici stranke, unatoč tome što je predsjednik županijske organizacije i potpredsjednik SDP-a, nije uopće do njega stalo.

S obzirom da bi rezultati primorsko-goranskog SDP-a ionako mogli biti slabiji nego prethodnih godina zbog izlaska na izbore nezavisne liste Slavka Linića, vrh SDP-a zbog ovakve je Komadinine odluke bio zatečen, ali i zabrinut. Službeno ovaj potez iz vrha stranke nitko nije htio komentirati, no oglasio se Željko Jovanović.

'Ako govorimo o imenima za listu, naravno da najjači i najprepoznatljiviji SDP -ovci iz Rijeke, a Zlatko Komadina je jedan od njih, moraju dati najveći doprinos u pobjedi, a to uključuje i biti na listi. Uostalom, na sjednici županijskog odbora Zlatko je sam rekao da ćemo o tome još razgovarati. Dozvolite na kraju i moj osobni stav - i mene su vrijeđali i napadali ne samo suparnički političari, nego i dio stranačkih kolega kojima nisam simpatičan, ali ne pomišljam odustati od ove utakmice! Mislim da bi odbiti biti na listi SDP-a za ove parlamentarne izbore bilo kukavički', kazao je Jovanović prošli tjedan za Novi list.

Radi li se pak samo o trenutnom nezadovoljstvu Komadine i može li vrh stranke primiriti uzavrele strasti, trebalo bi se vidjeti danas. Iako su se pojavile spekulacije da je Komadina konačno krenuo u veliku bitku za SDP, teško je povjerovati da bi to radio nekoliko mjeseci prije izbora.

Podsjetimo, Komadina je već ranije najavio da će se na unutarstranačkim izborima kandidirati za predsjednika stranke, a netrpeljivost između njega i Zorana Milanovića nije nova stvar. Dapače, u većem sukobu dvojac se našao prije točno godinu dana, kada je iz SDP-a izbačen Slavko Linić. Iako se i tada spekuliralo o raskolu stranke, a Milanovićevi neistomišljenici zbijali su redove, na kraju se sve primirilo upravo zbog izbora.