UPOZORAVALI I RANIJE

Zapaljive bačve u šibicari Drava još 2006. godine!

29.05.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Zapaljivog materijala u bivšoj Tvornici šibica Drava u Osijeku bilo je još 2006. godine. Stanari okolnih zgrada bezuspješno su upozoravali upravu tvrtke Drava international i javnost putem medija da u derutnim pogonima prijeti izbijanje požara i eksplozija. Tportal objavljuje fotografije magazina za okoliš Alert iz 2006. na kojima se vidi da u prokislom pogonu šibicare Drava leže gomile aluminijeva praha. Na kantama je natpis 'zapaljivo'

U listopadu 2006. godine, četiri i pol godine prije jučerašnje eksplozije u šibicari Drava u kojoj je stradalo pet radnica od kojih dvije teško, osječka policija obavila je uviđaj u pogonu u kojem je snimljeno desetak bačvi punih aluminijeva praha. Uvjeti skladištenja bačvi nisu slijedili upute proizvođača koje upozoravaju da aluminijev prah ne smije doći u kontakt s vodom. Naprotiv, vrata nekadašnjeg pogona bila su razvaljena, a krov u to jesenje vrijeme prokišnjavao je.

U Dravi je od tada dva puta izbio požar, ali, srećom, bez ljudskih posljedica. 'Lani smo na drugom katu glavne zgrade Drave uočili crni dim iz jedne od kancelarija. Odmah smo pozvali vatrogasce i spriječili požar. Gorjeli su papiri, a prozor je bio otvoren na kipu', posvjedočio nam je jedan od susjeda problematičnog pogona.

Direktora tvrtke Drava international Zvonka Bedea, u čijem je vlasništvu pogon u Reisnerovoj ulici u središtu Osijeka u kojem je u eksploziji stradalo pet radnica, jučer u 18,30 sati zatekli tijekom policijskog pregleda tvornice.

Na pitanje tportala tko je odgovoran za eksploziju i kako se ona dogodila, Bede nije htio davati nikakve izjave. Policijski službenici tvornicu su napustili oko 19 sati, kada je otišao i Bede, ostavivši stražnja vrata tvorničkog dvorišta širom otvorena.

Novinarka Alerta Ljiljanka Mitoš-Svoboda podsjetila je Bedea da je još 2006. upozoreno na eksplozivni materijal u krugu tvornice i gomilanje plastičnog otpada u dvorištu. 'Idite kod onih koji su vas poslali, kao i zadnji puta kada ste došli', poručio je Bede.

Uzrok nije eksplozivna naprava, jedna žena i dalje kritično

Plan je bio u subotu završiti s čišćenjem prostorija bivše osječke tvornice žigica Drava i točno u podne proslaviti preseljenje u pogon u Brijest. Umjesto slavlja, pet djelatnica tvrtke Drava International završilo je zbog eksplozije u bolnici. Danijela Valkai (33) iz Luga i Ružica Kistoth (50) iz Korođa s teškim ozljedama. 'Stanje Danijele V. je i dalje izuzetno teško. Priključena je na aparate koji dišu za nju. Ružica K. je stabilno ', kazao je voditelj odsjeka jedinice za intenzivno liječenje KBC-a Osijek dr. Josip Ivić. Policijskim očevidom, rekao je glasnogovornik PU osječko-baranjske Marko Ćaleta, isključena je mogućnost da je uzrok eksplozije vojno-formacijsko sredstvo ili eksplozivna naprava. Stvarni uzrok utvrdit će se vještačenjem izuzetih tragova u Centru za krim vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu. Do tada se, dodaje, neće prejudicirati s mogućom odgovornošću vlasnika tvrtka pa i drugih koji su ondje skladištili razne materijale. (vlm)

Godinu dana nakon upozorenja o aluminijevom prahu, u listopadu 2007. godine, Mitoš-Svoboda izvijestila je Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) da se u dvorištu Drave gomila PET ambalaža, pod prozorima stanara okolnih zgrada.

Dvorište Drave pretvoreno je u deponij PET ambalaže nakon prestanka proizvodnje šibica i stupanja na snagu novog sustava gospodarenja otpadom kojim su uvedene velike subvencije za reciklažu.

Identični deponij baliranih PET boca i vreća zatekli smo i jučer nakon Bedeova odlaska. U tvornicu se slobodno moglo ući sa stražnje strane dvorišta, na križanju Mandićeve i Anine ulice. Iz zelene cisterne, oko koje su visjeli električni kablovi, izbijao je crni dim.

S bala visokih po nekoliko metara, raspoređenih po dvorištu površine oko jednog hektara, širio se vrlo neugodan miris.

Ubrzo nakon te prijave, krajem listopada 2007. godine, u Dravu je došao Vinko Mladineo, tadašnji direktor FZOEU, protiv kojega je u ožujku USKOK pokrenuo istragu zbog sumnji u zloupotrebe sustava subvencioniranja gospodarenja otpadom. Bede je blizak i s Vladimirom Šeksom, potpredsjednikom Hrvatskog sabora.

Tijekom posjeta Bedeovu pogonu u Brijestu, u blizini Osijeka, kamo se prevozi plastika s deponija iz šibicare, Šeks je ustvrdio da Dravi treba osigurati povoljan kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Uzroke jučerašnje eksplozije u Dravi istražuju stručnjaci Centra za vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba.

Liječnici Kliničko-bolničkog centra bore se za život dviju od pet ozlijeđenih radnica. Jednoj su morali amputirati nogu, a druga ima teške ozljede prsišta.