SRBIJA I KOSOVO ZA ISTIM STOLOM

Zapadni Balkan na putu prema Europi

02.06.2010 u 14:40

Bionic
Reading

'Ne postoje nikakve političke prepreke za ukidanje viza građanima BiH i Albanije, nego je riječ o tehničkim kriterijima, pa bi te dvije zemlje prije zime trebale dobiti bez-vizni režim', istaknuo je ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini novinarima u Sarajevu nakon ministarskog sastanka Europska unija - Zapadni Balkan

Frattini je naglasio i da je 'postignut jedinstveni konsenzus o europskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i o nužnosti ubrzanja procesa podnošenja aplikacija za članstvo svih zemalja regije te ratifikacije svih sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'.

Također je potvrdio da još nije odlučeno o imenovanju specijalnog predstavnika EU-a za zapadni Balkan. Mediji su, naime, posljednjih dana pisali da će nakon samita u Sarajevu EU imenovati specijalnog izaslanika za Balkan, pri čemu se najviše spominjalo ime bivšeg visokog predstavnika za BiH Paddyja Ashdowna

Visoka predstavnica EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton naglasila je još neposredno prije početka konferencije da se 'zalaže za to da EU ima snažno predstavništvo' i istaknula da su pojedini mediji to protumačili na različite načine. Ashton je ocijenila da je održavanje ovog skupa dobra prilika da Evropa još jednom pokaže koliki značaj daje regiji.

U Sarajevu je, naime, održana ministarska konferencija pod nazivom EU - Zapadni Balkan koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj je sudjelovalo 48 delegacija iz EU-a, s prostora zapadnog Balkana, SAD, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija.

U Sarajevu su konačno za isti stol sjeli i šefovi diplomacija Srbije i Kosova zahvaljujući uspostavljenom kompromisu da se u dvorani za sastanke ne koriste nacionalne zastave, a sudionici su predstavljeni samo vlastitim, a ne imenima zemalja iz kojih dolaze.

Iako je skup održan na nižem nivou od planiranog, što pojedine strane agencije smatraju 'posljedicom neslaganja u organizaciji', predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u izjavi novinarima ocijenio da je 'današnji skup potvrda da se BiH opet našla u žiži evropske i svjetske javnosti'.