RAZORAN POTRES

Zapad hitno šalje pomoć na Haiti

13.01.2010 u 11:43

Bionic
Reading

Njemačka će hitno poslati milijun eura vrijednu pomoć za potresom pogođen Haiti, a Francuska, koja strahuje za 1.400 svojih državljana u toj zemlji šalje dva zrakoplova pomoći, dok Svjetska banka i Velika Britanija šalju stručnjake za procjenu humanitarnih potreba.

Potres jakosti 7 Richtera pogodio je u utorak Haiti, s epicentrom blizu prenapučene tromilijunske prijestolnice Port-au-Princea te izazvao veliku katastrofu u toj najsiromašnijoj američkoj zemlji s vjerojatno golemim brojem žrtava.

Njemačka vlada deblokirat će hitnu humanitarnu pomoć u visini milijun eura za žrtve strahovitog potresa, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da će odlučiti i o dodatnim mjerama. "Šokiran sam razmjerima katastrofe", citira agencija dpa minsitra vanjskih poslova Guida Westerwella koji je rekao da vlada istražuje ima li na Haitiju i njemačkih državljana.

Francuske vlasti zabrinute su za sudbinu oko 1.400 svojih državljana, od kojih 1.200 živi u glavnome gradu, no zasad uopće s Hatija ne stižu podaci o broju žrtava, objavio je državni tajnik za suradnju Alain Joyandet u Parizu. Francuska već danas šalje dva zrakoplova s humanitarnom pomoći u Port-au-Prince, te s ekipama uvježbanima za pretraživanje ruševina, rekao je taj dužnosnik, prenosi AFP.

Svjetska banka "spremna je mobilizirati ekipu za procjenu šteta i gubitaka i planiranja obnove. Banka je spremna dati financijsku pomoć", naveo je u priopćenju predsjednik te institucije Robert Zoellick. Svjetska banka je objavila da je njezin ured u predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea uništen u potresu no da je osoblje preživjelo.

Ta je institucija dala je više od 300 milijuna dolara zajma Haitiju od 2005. godine. Britanija šalje ekipu stručnjaka koji će na terenu procijeniti potrebe i zatim ponuditi svaku pomoć, objavila je vlada u Londonu, prenosi agencija dpa.

State Department, Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Južno zapovjedništvo Oružanih snaga SAD počeli su koordinirati odgovor za pomoć Haitiju.  USAID je objavio da šalje ekipu za procjenu odgovor na katastrofu, te da je aktivirao svoje partnere, spasilačke ekipe iz okruga Fairfax u Virginiji i iz okruga Los Angeles.
Državna tajnica Hillary Clinton kazala je u Honoluluu na Havajima da SAD prikuplja informacije o učincima potresa, te da je spreman ponuditi punu pomoć, vojnu i civilnu, Haitiju.

Njezin suprug, bivši američki predsjednik Bill Clinton, posebni izaslanik UN-a za Haiti, istakao je u priopćenju kako je UN spreman "učiniti sve što treba kako bi pomogao narodu Haitija u pružanju pomoći, ponovnoj izgradnji i naporima za oporavak".

Kanadska vlada izrazila je spremnost za pružanje pomoći Haitiju. Premijer Stephen Harper kazao je da je Kanada spremna pomoći narodu Haitija, prenosi kanadska televizija CTV na web stranici. Kanada je dom brojne haićanske zajednice, čijim je pripadnicima Harper izrazio suosjećanje i potporu "dok čekaju vijesti o sigurnosti svojih voljenih".
Ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon kazao je kako na Haitiju ima oko 6,000 Kanađana, te da se tek čekaju izvješća je li netko od njih stradao. Kanadsko veleposlanstvo u Haitiju evakuirano je iz opreza, rekao je Cannon.
Generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, koja je rođena na Haitiju, u utorak je navečer je izdala priopćenje u kojem je izrazila svoju zabrinutost za žrtve potresa.

"Ta prirodna katastrofa pogodila je zemlju s krajnje krhkom infrastrukturom, gdje su mnoge zgrade već nestabilne a uvjeti življenja su često vrlo teški. Ja strahujem za njezine ljude", navela je Jean. Kanađani su prisutni i u Stabilizacijskoj misiji UN-a u Haitiju, koja ima 9.000 pripadnika. Sjedište misije teško je oštećeno u potresu a za nepoznati broj osoblja UN-a još nema podataka gdje su. Među njima je i pet Kanađana.