ODGOVOR IZ TEHERANA

Zaoštrio se rat sankcijama između SAD-a i Irana

19.07.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Iran je osudio nove američke sankcije i najavio kako će Teheran uvesti recipročne sankcije protiv američkih dužnosnika i kompanija

Kako javlja iranska državna televizija, pozivajući se na priopćenje tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova, službeni Teheran će uvesti nove sankcije protiv jednog broja američkih državljana i organizacija koje su 'poduzele neprijateljske akcije protiv iranskog naroda i drugih muslimanskih država u regiji'.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je kako će imena ljudi, organizacija i kompanija biti objavljena uskoro.

Iranske sankcije Washingtonu uslijedile su nakon što je dan ranije State Department priopćio kako uvodi nove sankcije protiv 18 pojedinaca i ustanova u Iranu.

Odluka je donesena dva dana nakon što je Trumpova administracija potvrdila Kongresu da Iran tehnički provodi dogovor o nuklearnom sporazumu i može 'nadalje uživati u u ublažavanju sankcija', prenosi agencija AP.

Na udaru novih sankcija koje znače zamrzavanje imovine i sprečavanje Amerikanaca da posluju sa njima, našlo se sedam skupina i pet osoba koje su pomagale iranskoj Revolucionarnoj gardi, kao i dvije skupine koje su povezane s iranskim raketnim programom.

Sankcijama podliježu i transnacionalne kriminalne skupine sa sjedištem u Iranu i tri osobe koje imaju veze sa njima.