dvojbe

Zanimljivo rješenje u Panami: Pola tjedna u kupnju smiju muškarci, pola žene, a transrodni pitaju što s njima

05.04.2020 u 07:54

Bionic
Reading

Pola tjedna u kupnju mogu muškarci, rugu polovicu žene. U Panami se na tako neobičan način bore protiv koronavirusa

Do prije neki dan Panama se protiv te pošasti borila kao i svi drugi, zatvorila je granice i škole, zabranila strancima da ulaze u zemlju i uvela totalnu karantenu koju se smjelo napustiti samo dva sata dnevno za odlazak po namirnice.

Sada su uvedene i razlike po spolu. Žene mogu u kupovinu ponedjeljkom, srijedom i petkom. Muškarci utorkom, četvrtkom i subotom. Nedjeljom ne može nitko.

Transrodne osobe zabrinute su da će zbog toga biti diskriminirane.

"Bojim se policije koja nije obučena i senzibilizirana za tu temu i ne znam kako će se postaviti prema meni", kaže 25-godišnji ilustrator Ali, transrodni muškarac kojem u osobnoj iskaznici piše da je žena.

"Sto posto sam siguran da će me zaustaviti na ulici i zaključiti da se ne uklapam u kalup. Ne znam hoće li biti agresivni. To me plaši", rekao je.

Savez novih muškaraca i žena Paname, organizacija koja se zalaže za prava LGBT osoba, kaže da mjere izazivaju "strepnju".

  • +7
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: UNAI BEROIZ HANDOUT

"Još postoje policijske ophodnje koje se koriste argumentom da je Bog stvorio Adama i Evu", rekao je predsjednik udruge Ricardo Beteta. "Što transrodna osoba može učiniti u takvoj situaciji".

Panamske vlasti tvrde da im je jedini cilj kontrola širenja smrtonosnog virusa. "Time spašavamo živote", izjavio je ministar unutarnjih poslova Juan Pinto.

Kao i u mnogim drugim latinoameričkim zemljama, Panamci se isprva nisu iskazali u poštivanju uvedenih restrikcija. "I stoga je najjednostavniji mehanizam za smanjenje broja ljudi bio je da neke dane odredimo za žene, a neke za muškarce", objasnio je Pinto.

Panama je do subote imala 1700 zaraženih i 41 umrlog.