'pogled u sebe'

Zamjenica gradonačelnika Zagreba otvorila simpozij za zaštitu mentalnog zdravlja

09.12.2017 u 12:34

Bionic
Reading

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske psihološke komore, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić otvorila je Stručni simpozij 'Slušam te' koji se održava u Školi narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'

Stručni simpozij dio je javnozdravstveno-edukativnog projekta 'Promicanje mentalnog zdravlja – Pogled u sebe' koji od 2016. godine provode Dom zdravlja Zagreb-Zapad/Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatske – CroMSIC uz potporu Grada Zagreba s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, destigmatizacije i poticanje brige za vlastito mentalno zdravlje.

Pruživši podršku svim aktivnostima i interaktivnim radionicama koje će se održati u sklopu trodnevnog Stručnog simpozija kao i nastavku provedbe projekta 'Pogled u sebe', zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako Grad Zagreb uvijek prepoznaje i podržava projekte koji stavljaju interes djece i mladih na prvo mjesto, a prigodnim se riječima svim prisutnima obratio i posebni savjetnik za zdravstvo i sport, izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar.

O razlozima važnosti provedbe projekta poput ovog pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč naglasio je kako su mentalno zdravlje mladih i poremećaji mentalnog zdravlja rastući problem cjelokupnog društva, a da je tome zaista tako svjedoče i poražavajuće brojke prema kojima je suicid drugi uzrok smrtnosti adolescenata u svijetu.

Ovogodišnji će Stručni simpozij okupiti brojne stručnjake na području zaštite mentalnog zdravlja, a poseban će naglasak biti stavljen upravo na poteškoće s kojima se svakodnevno nose osobe koje rade s mladima (nastavnici, stručni suradnici u školama, liječnici školske medicine kao i stručnjaci iz područja psihologije, psihijatrije i bliskih područja) kao i na važnost međuljudskih odnosa te izgradnje podržavajuće okoline koja igra neupitnu ulogu u mentalnom zdravlju. Usko za to vezana su i pitanja ljubavi pa će tako vodeći psiholozi i psihijatri svojim predavanjima i interaktivnim radionicama u subotu, 9. prosinca i nedjelju, 10. prosinca sudionicima pokušati približiti pitanja ljubavi, seksualnosti i partnerskih odnosa te naglasiti koliko je važno voljeti samog sebe i izgraditi odnos prema sebi, čime izravno brinemo i za vlastito mentalno zdravlje.

Kako bi se dodatno potaknula svijest o važnosti mentalnog zdravlja među mladima, ali i o tome koliko slušamo jedni druge, na koji način komuniciramo te znamo li prepoznati trenutak kada komunikacija postane loša, pokrenuta je i kampanja na društvenim mrežama kroz koju će se prikazati raznolikost poimanja ljubavi i istaknuti koliko toga se može postići samo iskrenim razgovorom i jednostavnim slušanjem osoba u svojoj okolini.