KOSOR BODRILA ČLANSTVO

'Žalimo zbog HDZ-ovaca koji nisu živjeli u skladu sa zakonom'

18.06.2011 u 14:02

Bionic
Reading

Iako se datum izbora još uvijek ne zna, HDZ je, čini se, krenuo u ozbiljne pripreme za izbore. Na sjednici Središnjeg odbora koja se održala na Velesajmu, u svoje su redove primili 10 novih članova, a u svom 50 minuta dugom govoru predsjednica stranke Jadranka Kosor pokušala je animirati HDZ-ovce za predstojeće izbore

'Naša je obveza vratiti u pozornost temeljne vrijednosti - poštenje, skromnost, solidarnost i domoljublje. Svatko od nas je dužan svaki dan dokazivati domoljublje i u skladu s onom Tuđmanovom 'Svi za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto' tražim da svi daju sve od sebe', kazala je na početku svog govora predsjednica stranke Jadranka Kosor. HDZ-ovce je pozvala da budu ponosni i u mislima na izvorni program HDZ-a.

'Ne dopustimo da nam pobijeđeni predbacuju naše pobjede. Budimo ponosni', uzviknula je Kosor. Prisjetila se pritom rezultata koje je postigla Vlada na čelu s HDZ-om - od programa gospodarskog oporavka, borbe protiv korupcije te ulaska u EU.

Govoreći o Europskoj uniji, Kosor je podsjetila da je nakon preuzimanja mjesta premijerke obećala da ćemo u njenom mandatu završiti pregovore. 'Završavamo pregovore u ovom lijepom ritmu. Hrvatska postaje 28. članica Europske unije. Bez obzira na to kada će se potpisivati pristupni ugovor, potpisat ću ga ja', kazala je Kosor, odgovorivši tako onima koji 'su nastojali umanjiti uspjeh HDZ-a kada su u pitanju pregovori'.

Kosor je u svom govoru posebno napomenula branitelje, ali i mlade 'kojima HDZ mora širom otvoriti vrata', za što će 'prva prilika biti tijekom sastavljanja lista za parlamentarne izbore'.

Spomenula se i nedavnih neugodnih epizoda s pojedinim sada već bivšim članovima stranke. 'U HDZ-u je bilo onih koji su živjeli i radili u neskladu s programom HDZ-a, koji su živjeli i radili u neskladu sa zakonom. Mi duboko žalimo zbog toga. Mnogi naši članovi jedva spajaju kraj s krajem i jedva preživljavaju, ali su vjerni. Stranci su dali sve, a od stranke nisu ništa tražili. HDZ je stranka časnih, čestitih i poštenih ljudi, no neki nisu živjeli u skladu s Božjim i ljudskim zakonima', kazala je Kosor

Iako na oporbu nije trošila puno riječi, Kosor ih se ipak indirektno spomenula kada je govorila o borbi protiv korupcije.

'Očekujemo da sve političke stranke otvore vrata borbi protiv korupcije, pa i oni koji su nas nazivali brodom luđaka, ludim muhama i špijunčinama. HDZ se ne da ustrašiti, tko god ga strašio, tko god prijetio, tko god nas poniživao i omalovažavao', oštra je bila Kosor

Članovima svoje stranke obećala je pobjedu na izborima, dodavši da to mogu ostvariti ako budu snažni. 'Idemo dalje i idemo naprijed! Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto! Živjeli! Za pobjedu i za sve naše pobjede!' euforično je zaključila svoj govor.

Prije negoli je predsjednica stranke stupila za pozornicu i održala govor, uručila je članske iskaznice novim članovima. Najzvučnije je ime ministra obrane Davora Božinovića koji je, doduše, prvi put učlanjen još 1990, ali s obzirom na to  da kroz godine nije obnovio svoje članstvo, morao se ponovno upisati u HDZ. Osim ministra obrane, člansku iskaznicu danas je primila i državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivana Mrkonjić, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Andrej Plenković, glavni državni inspektor Robert Markt, profesorica Medicinskog fakulteta Jadranka Sertić, ravnateljica Caritasova doma Sv. Kamilo De Lellis Elza Parlov, kardiolog Vjekoslav Radeljić, onkolog Jure Murgić, kantautor duhovne glazbe Luka Balvan te svjetska prvakinja u taekwandou Sanda Livia Maduna, za koju je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nadometnula 'da će dobro doći HDZ-u'.

Nakon što je dobio člansku iskaznicu, Božinović se obratio masi od 600 do 800 HDZ-ovaca koji su došli na sjednicu proširenog Središnjeg odbora. 'U ovih 20 godina napravljeno je mnogo stvari, a taj uspjeh postignut je, svidjelo se to nekome ili ne, pod vodstvom HDZ-a. Iz blizine sam se uvjerio s kojim se teškoćama predsjednica suočila kada je preuzela Vladu i malo ljudi bi se moglo nositi s takvim teškim odlukama', kazao je Božinović, dodavši da u 'vremenima koja dolaze Hrvatska treba čvrstu hrvatsku i europsku opciju'.