RADIKALNI HDZ

Zakon o umjetnoj oplodnji usporedio s Jasenovcem i Bleiburgom

10.07.2012 u 13:00

Bionic
Reading

HDZ je u potpunosti podržao izjavu Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) koja se usprotivila donošenju Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te je iz najjače oporbene stranke najavljena puna potpora inicijativi udruge 'I ja sam bio embrij' u organiziranju referenduma za rušenje tog zakona. 'Podići ćemo sve stranačke resurse u organizaciji referenduma za koji uopće ne sumnjamo kako će proći', najavio je potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić

Samo dan nakon što su se o zakonskom prijedlogu o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), već poslanom u drugo saborsko čitanje, negativno očitovali hrvatski biskupi, a nevladine udruge za jesen najavile referendum kojim bi srušile zakon, i HDZ je na medijskoj konferenciji još jednom dignuo svoj glas.

Stranački potpredsjednik Damir Jelić je zakonski prijedlog o MPO-u čak uvrstio među 'najveće tragedije hrvatske nacije'.

'Već 1943. blaženi Alojzije Stepinac je rekao da je u povijesti nacije Jasenovac najsramotniji čin koji se dogodio. Jednako tako je i Bleiburg nešto čega se trebamo sramiti. Ovaj zakon se može staviti u razinu najvećih hrvatskih tragedija koje sam spomenuo. Stanimo tome na kraj', poručio je Jelić.

Za HDZ-ovu inicijativu, za koju su novinari upozorili da je možda došla prekasno, Jelić je rekao da nije 'politikanstvo i prikupljanje političkih poena' te je još jednom pozvao na široku javnu raspravu.

Po mišljenju specijalista ginekologije dr.Ante Ćorušića, voditelja Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj, zakonski prijedlog o MPO-u 'jednostavno podržava eugeniku, odnosno znanost o napretku rase koji su izmislili nacisti'.

'Svi se olako odlučuju za postupke umjetne oplodnje, a da prethodno nisu poduzeli druge metode liječenja neplodnosti. Zašto? Zato što predlagatelji zakona koji su u timu imaju svoje privatne poliklinike. Stvorena je korporativna mreža privatnih i državnih poliklinika na kojima se tim postupcima dobro zarađuje. Uz to korist ima i farmaceutska industrija', upozorio je dr. Ćorušić.

Istaknuo je da razumije patnju roditelja koji imaju problema s neplodnošću, ali je po njemu sporan način. Protivi se zamrzavanju zametaka i heterolognoj oplodnji, odnosno doniranju jajnih stanica

'Da biste dobili dijete postupcima koje sugerira zakon, morate žrtvovati desetero njegove braće i sestara. Zakon omogućuje ubijanje tih ljudi, jer ako zamrzavate zametke, 30 posto njih ne preživljava odmrzavanje', kaže dr. Ćorušić.

Prijedlog prošao i bez HDZ-ovaca

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb jutros je jednoglasno podržao Vladin konačni prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO). Oporbeni članovi Odbora nisu došli na sjednicu.

Prijedlog Zakona o MPO-u bila je jedina točka dnevnog reda sjednice koja je trajala tek nekoliko minuta. Vladajućoj koaliciji priklonio se SDSS-ovac Vojislav Stanimirović. (Hina)

Bez obzira na protivljenje HDZ-a, Crkve i udruga, prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji upućen je jutros u saborsku proceduru. Nakon jučerašnje 'diverzije' HDZ-ovih predstavnika u saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb, kad su prije glasanja napustili sjednicu i srušili kvorum, zakonski prijedlog jutros je prošao, iako HDZ-ovi zastupnici nisu došli na sjednicu tog odbora.

HDZ-ovim zastupnicima u protivljenju Zakonu o MPO-u pridružio se jučer HBK te udruga 'I ja sam bio embrij' koja je za jesen, ukoliko taj zakon bude prihvaćen, najavila raspisivanje referenduma kojim namjerava ishoditi njegovo povlačenje.

Stalno vijeće HBK ocijenilo je zakonski prijedlog 'duboko nemoralnim i nehumanim' te pozvalo saborske zastupnice i zastupnike, 'posebno one koji se deklariraju kao katolici, da ne opterećuju svoju savjest donošenjem zakona koji je uperen protiv života te dostojanstva braka i obitelji'.

Dok biskupi u borbi protiv Zakona o MPO-u, među ostalim, pozivaju na 'molitvu, post i pokoru', iz udruge 'I ja sam bio embrij' podsjećaju na više od 133.000 potpisa koji su u 500 katoličkih župa prikupljeni protiv zakonskog prijedloga te za jesen najavljuju referendum kojim namjeravaju srušiti taj zakon.

Uz iznošenje stajališta po kojem on zadire u temeljna pitanja poštivanja ljudskog života i prava na život, ključne su im zamjerke omogućavanje ženama bez partnera da idu na postupak medicinski potpomognute oplodnje, čime se smatraju, uskraćuje pravo djetetu na oba roditelja.

Prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji nakon drugog čitanja uskoro će biti stavljen na glasanje u Hrvatskom saboru.