POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

'Zakon je protuustavan!'

25.05.2011 u 19:47

Bionic
Reading

IDS-ov zastupnik Damir Kajin je ustvrdio da izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu neće ništa dramatično promijeniti u hrvatskoj poljoprivredi koja je 'na niskim granama', a s time su se u popodnevnom dijelu saborske rasprave složili i SDSS-ov zastupnik Mile Horvat i Zdenka Čuhnil, u ime Kluba nacionalnih manjina

Kajin je ustvrdio kako poljoprivrednici moraju imati zemljište u svom vlasništvu da bi mogli dizati kredite ili doći do poticaja, ali je, kaže, nešto sasvim drugo kad ga oni, koji su relativno jeftino došli do takvog zemljišta, sada mogu prenamijeniti ili ustupiti trećim osobama.

"Tu se gubi karakter poljoprivrednika i mislim da bi pod onim uvjetima pod kojima je netko došao do zemljišta, trebao pod tim uvjetima i vratiti državi", kazao je Kajin.

Mile Horvat (SDSS) je izrazio bojazan da se tim zakonom otvaraju prilike za neka mešetarenja u trgovini zemljištem i izrazio sumnju da će se ti negativni efekti moći kontrolirati. Ukazao je na primjere u općinama Trpinja i Jagodnjak gdje su općine ostale bez značajnog dijela zemljišta koje je dodijeljeno 'jačem' koncesionaru.

Zdenka Čuhnil
je u ime Kluba nacionalnih manjina pozdravila najave da će izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ubrzati privatizaciju u cilju gospodarskog oporavka i stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta, ali i upozorila da je tako rečeno prije godinu dana pa se zakon sad opet mijenja. "I moram reći da tako ide već gotovo 20 godina", dodala je.

Za prodaju je, kaže, namijenjeno 220.000 hektara, a dosad je prodano svega 25 posto, u zakup se daje 131.000 ha od čega je zakupljeno 70 posto, dok je za povrat ostalo oko 64.000 ha.

Zakon je mućak

Zastupnik SDP-a Josip Leko rekao je danas da je izmjena zakona opoljoprivrednom zemljištu "mućak" jer se pod krinkom zaštite i boljegupravljanja poljoprivrednim zemljištem, kao najvažnijega nacionalnog iprirodnog resursa, zapravo želi obaviti tajkunsko-pljačkaškaprivatizacija po drastično nižim cijenama. 'Rasprodajapoljoprivrednog zemljišta na takav je način nedopustiva', kazao je Leko iupozorio kako vlada želi taj zakon donijeti pred izbore i na brzinu,bez javne rasprave, iako je to isključivo "naša stvar" i nema veze susklađivanjem s EU-ovim zakonodavstvom.

Premda preferira dugogodišnji zakup, Čuhnil smata da politika gospodarenja zemljištem ne može biti samo okrupnjavanje zemljišta, tj. prodaja, zakup i koncesija, nego težište mora biti i na gospodarenju tlom.

U pojedinačnoj raspravi, Mirela Holy (SDP) je ustvrdila da je riječ o 'skandaloznom prijedlogu koji će koristiti isključivo zemljišnim špekulantima', a Marijana Petir (HSS) joj je spočitnula na isključivo destruktivnoj raspravi o zakonu čiji je cilj stavljanje u funkciju poljoprivrednog zemljišta te gospodarski oporavak.

'Tu nije riječ o izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu već o zakonu kojemu je namjera olakšati prenamjenu tog zemljišta po mizerno niskoj cijeni", kazala je Holy i naglasila kako će time zemljišni špekulanti s lokalnim 'šerifima' biti u povoljnijem položaju od poštenih investitora.

Ustvrdila je i da živimo u 'praradoksalnoj državi' u kojoj premijerka, s jedne strane, najavljuje da će nakon tri godine ukinuti Zakon o golfu, dok, s druge strane, sada ne vidi ništa sporno u izmjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je, smatra Holy, jednako protuustavan.

Većina zastupnika apelirala je da se izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu donesu nakon dva čitanja, umjesto po hitnom postupku.