ČIČKOVA PORUKA USTAVNOM SUDU

Zakon je fašistički, Srbi postaju polunarod

11.04.2011 u 13:59

Bionic
Reading

'Odbor drži svojom moralnom obvezom upozoriti na mogućnost pogubnih posljedica ovakvog izbornog zakona kojim Srbi, u konstitutivnom smislu, postaju polunarod, što je samo početak pokušaja vraćanja ustavnog položaja Srba kakav su imali u Ustavu Socijalističke Republike Hrvatske, u vrijeme komunističke Jugoslavije', stoji u priopćenju HHO-a koje potpisuje predsjednik odbora Ivan Zvonimir Čičak

U priopćenju stoji da se HHO od osnutka zalagao za prava srpske nacionalne manjine te da zbog toga ima moralnu obvezu upozoriti 'na mogućnost pogubnih posljedica ovakvog izbornog zakona kojim Srbi, u konstitutivnom smislu, postaju polunarod'.

Podsjećaju na to da su rasprave o ustavnom položaju Srba u Ustavu RH bile jedan od elemenata koji je doveo do ratnog sukoba u Hrvatskoj. HHO smatra da je ovaj Zakon rezultat ucjenjivačke politike Pupovčevog SDSS-a na HDZ-ovu većinu.

'Usvojeni izborni Zakon nastao je po uzoru i po političkom modelu Mussolinijevog fašističkog izbornog zakona. Isti model koristila je i prakticirala kraljevina Jugoslavija, kao i drugi autoritarni režimi', stoji u priopćenju.

Odbor smatra da je Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor protuustavan te da se takvim zakonskim rješenjima krše temeljni postulati parlamentarne demokracije utvrđeni člancima 3., 14. st. 2., 15. st. 1. i 3., 43. i 45. st. 1. Ustava Republike Hrvatske.

Spominje se i činjenica da je preispitivanje ustavnosti ovog Zakona tražio Srpski demokratski forum, pogotovo dio kojim se koordinacija izbornih aktivnosti za srpsku nacionalnu manjinu povjerava nevladinoj udruzi Srpsko narodno vijeće, što u konkretnom slučaju predstavlja sukob interesa. Čičak SNV uspoređuje s falangom jer se 'ne libe uporabe sile protiv neistomišljenika'.

'Ovo je posebno došlo do izražaja na političkom derneku kojim Srpsko narodno vijeće instrumentalizira vrhunski vjerski događaj - blagdan Božića u političke svrhe. Ove godine na proslavu u Hrvatski novinarski dom nisu pripušteni predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula i član SDF-a Ljubo Manojlović, čija je nazočnost spriječena prijetnjom uporabe fizičke sile', stoji u priopćenju HHO-a.

Upozoravaju da se tim zakonom 'sprečavaju demokratski procesi unutar srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj s tendencijom njezine getoizacije, a sve u korist jedne već povlaštene srpske grupacije, a to je SDSS, čije je stavove u odnosu prema Domovinskom ratu tako zorno izrazio predsjednik te stranke Vojislav Stanimirović'.