iskorjenjivanje bolesti

Zaklada Billa i Melinde Gates daje 1,2 milijarde dolara za dječju paralizu

16.10.2022 u 21:25

Bionic
Reading

Zaklada Billa i Melinde Gates rekla je u nedjelju da će izdvojiti 1,2 milijarde dolara za iskorjenjivanje dječje paralize na globalnoj razini

Dječja paraliza je vrlo zarazna bolest koja se uglavnom širi zarazom preko stolice ili slinee, a nekoć je na godišnjoj razini ubijala i paralizirala tisuće djece. Iako nije poznat lijek za ovu bolest, tri injekcije cjepiva omogućuju gotovo stopostotni imunitet.

Vlade i zaklade planiraju iskorijeniti dječju paralizu u Pakistanu i Afganistanu, posljednje dvije zemlje u kojima virus i dalje kruži.

"Posljednji koraci iskorjenjivanja su daleko najteži. No naša fondacija ostaje posvećena budućnosti bez dječje paralize, a optimistični smo da ćemo takvu budućnost vidjeti uskoro", rekao je Mark Suzman, predsjednik Zaklade Billa i Melinde Gates, koju vodi suosnivač Microsofta Bill Gates i njegova bivša supruga Melinda French Gates.

Prošli mjesec, Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) rekla je da su Brazil, Dominikanska Republika, Haiti i Peru pod velikim rizikom od ponovne pojave dječje paralize.

Američka savezna država New York ubrzava napore da cijepi stanovnike nakon što je virus otkriven u uzorcima otpadnih voda. Slučajevi su također zabilježeni u Londonu i Jeruzalemu.

U ožujku, viši dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da je svijet u "opasnom trenutku" u borbi protiv bolesti kao što je dječja paraliza, nakon izbijanja bolesti u Malawiju.

Svjetski dan borbe protiv dječje paralize obilježava se 24. listopada svake godine u želji da se skrene pažnja na ovu iznimno opasnu bolest.