slučaj daruvarac

Zaiskrilo među zadarskim vijećnicima: 'Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. U kojem to gradu živimo?'

18.12.2018 u 13:15

Bionic
Reading

Zbog slučaja Daruvarac zaiskrilo je i na sjednici zadarskog Gradskog vijeća koji je bio glavna točka dnevnog reda. Čelnik zadarskog SDP-a zatražio je od gradonačelnika Branka Dukića očitovanje o proslavi puštanja Darka Kovačevića na slobodu te prosvjedima koji se organiziraju po gradu

Predsjednik gradskog SDP-a Antun Novoselović upitao je zadarskog gradonačelnika Branka Dukića (HDZ), zašto se povodom slučaja Daruvarac nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju. Spočitao mu je i nereagiranje na proslavu puštanja Darka Kovačevića Daruvarca organiziranu u kafiću. Spomenuo je i izostanak Dukićeve reakcije na prosvjede, piše Dnevnik.hr.

'Zbog čega se nije sastalo gradsko Vijeće za prevenciju povodom nemilog događaja puštanja psihopata koji je prebio našu sugrađanku? Naš je grad punio medijske stupce danima, a vi se niste oglasili. Sutra opet imate prosvjed, svi su se političari oglasili, a vi niti riječ. Izlazak tog psihopata slavljen je u kafiću. Ne bi me začudilo da je ta osoba prijavila skup i zatražila od grada mjesto za slavlje', rekao je Novoselović.

Dukić mu je rekao kako kao otac triju kćeri, ali i gradonačelnik ne može skriti da su građani razočarani takvim postupkom, da je prosvjed opravdan te da su u stalnom kontaktu s obitelji žrtve.

No, Novoselović smatra da političari moraju javno osuditi takav događaj, a kao grad materijalno pomoći obitelji koja je, kako je rekao, više puta proživjela traumu.

  • +10
Darko Kovačević Daruvarac Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Za srijedu je u Zadru najavljen i miran prosvjed pod nazivom 'Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti nasilnike', a građanska inicijativa koja ga organizira najavu je objavila i na svojoj Facebook stranici.

Njihov poziv prenosimo u cjelosti:

'U organizaciji GRAĐANSKE INICIJATIVE, 19.12. 2018. u 15h održat će se prosvjed građanki i građana povodom brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio Darko Kovačević zvan "Daruvarac".

Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska NEMA nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje. Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta? Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem.

Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana. Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje. Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili.

Sudionice i sudionike molimo da ne ističu nikakve stranačke simbole i oznake te da ne pišu prijetnje. Ponesite zviždaljke, šuškalice i transparente. Okupljamo se u 15h u srijedu na Narodnom trgu te krećemo Županijskom sudu.'