ZAGREB NEĆE BITI PRIJESTOLNICA KULTURE

Zagrebački SDP: Navijali smo da kandidatura uspije, no priprema je bila preloša

01.06.2015 u 15:41

Bionic
Reading

Četiri hrvatska grada Rijeka, Pula, Osijek i Dubrovnik 'idu' u drugi krug izbora za europsku prijestolnicu kulture 2020., no mnogi drugi krug nisu dočekali, a među njima i Grad Zagreb. Zbog ispadanja Zagreba u prvom krugu oglasio se i zagrebački SDP

'Iskreno smo navijali da Zagreb uspije u kandidaturi, no moram istaknuti kako smo upozoravali na lošu pripremu Strategije kulturnog razvitka Zagreba, neuključivanje kulturnih djelatnika i neprovođenje javne rasprave', kazao je izjavio je potpredsjednik zagrebačke Skupštine Davor Bernardić.

'Predlagali su da se održi javna rasprava u koju bi bili uključeni svi zainteresirani kulturni djelatnici Grada Zagreba. Nažalost naši zahtjevi, zahtjevi kulturnih djelatnika i sve primjedbe na strategiju izignorirani su', dodao je Bernardić.

U zagrebačkom SDP-u podsjećaju da je Strategiju izrađivala tvrtka Mara d.o.o. iz Varaždina koja nije specijalizirana za kulturnu djelatnost niti izradu kulturnih strategija.

Također, ističu da strategijom nije obuhvaćen status djelatnika u kulturi koji imaju značajno lošije uvjete od ostalih zaposlenika gradske uprave. Isto tako, strategijom nisu bile obuhvaćene mnoge kulturne grane poput rock kulture, festivalske kulture, filmske kulture i mnogih drugih.