dobrobit i potrebe građana

Zagrebački HSLS-ovci traže obustavu davanja koncesija na javni prostor: Ponadali smo se da će sportske građevine doživjeti renesansu, a to je instrument za novo zaduživanje

05.03.2020 u 17:54

Bionic
Reading

Zagrebački HSLS u četvrtak je od Gradske uprave zatražio da obustavi davanja koncesija na javni prostor za sportska igrališta i objekte, te da njima upravlja Grad za dobrobit i potrebe građana

Jer, ustvrdili su, dosadašnjim načinom 'trošak ide nama, a profit i privatni interes njima'.

Članovi zagrebačkog HSLS-a su konferenciju za novinare održali ispred malonogometnog igrališta "Keglić“ na Črnomercu, rekavši da je to jedan od primjera lošeg upravljanja koncesionara. Kažu da je zbog lošeg stanja igrališta mjesna samouprava često prisiljena izdvajati sredstva za održavanje iz svojeg proračuna.

"Najnoviji primjer je i naš "Keglić' gdje će se sredstvima gradske četvrti financirati uvođenje vode i struja iako samim igralištem upravlja koncesionar. Malonogometno igralište svakodnevno propada i neodržavano je već cijeli niz godina a koncesionar igrališta ne ulaže nikakva značajna sredstva u njegovo održavanje", istaknuo je potpredsjednik mjesnog odbora "Ban Keglević" Alen Vilhar.

Podsjetio je kako je lani na inicijativu Gradske uprave i gradonačelnika Milana Bandića osnovano društvo Sportski objekti takozvani "Sportski holding" radi obnove starih i dotrajalih sportskih objekata za koje Grad nije bio u mogućnosti osigurati financijska sredstva. Rečeno je da će društvo financijska sredstva osigurati kreditnim zaduženjem, a sredstva će se ulagati u razvoj sporta i masovnu sportsku rekreaciju te će biti isplativije što će više građana sudjelovati u njoj. Uz rekonstrukciju objekata koji će se vratiti u kompletnu funkciju, istaknuto je i poboljšanje kondicije građana, te ublažavanje njihovih zdravstvenih tegoba kroz korištenje javnih sportskih sadržaja.

No, Vilhar kaže da je već mjesec dana nakon odluke o osnivanju društva Bandić raspisao javni natječaj za davanje u zakup na pet godina nekoliko sportskih građevina u vlasništvu Grada, jer je smatrao da obnova sportskih građevina predstavlja samo trošak Gradu i da je isplativije sportske građevine dati u koncesiju.

Vilhar ističe kako su te sportske građevine često jedine javne sportske građevine na područjima pojedinih mjesnih odbora gdje se građani, poglavito mladi, bave sportskim aktivnostima. Također, to su i rijetki javni prostori gdje je moguće organizirati i javne manifestacije.

"Kod osnivanja društva Sportski objekti ponadali smo se da će sportske građevine doživjeti renesansu i dobiti obnovu kao i nove sadržaje, a zapravo je to bio samo jedan instrument za novo zaduživanje Grada dok su istovremeno nastavila praksa davanja igrališta koncesionarima", zaključili su zagrebački HSLS-ovci.