(ne)higijenski uvjeti

HSLS prijavio Bandića Državnom inspektoratu zbog nedostatka sapuna u školama i vrtićima

03.03.2020 u 09:29

Bionic
Reading

Zagrebački ogranak HSLS-a izvijestio je u utorak da su Državnom inspektoratu prijavili zagrebačku Gradsku upravu i gradonačelnika Milana Bandića zbog neispunjavanja osnovnih higijenskih uvjeta u zagrebačkim školama uslijed pojave koronavirusa

U HSLS-ovom priopćenju navodi se kako je potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba Darko Klasić podnio prijavu Sanitarnoj inspekciji Državnog inspektorata te je zatražio da služba hitno poduzme odgovarajuće mjere kako bi se utvrdilo mogu li škole uopće provoditi nastavu s obzirom na koronavirus.

"Očekujem da nadležne inspekcijske službe hitno postupe u skladu sa zakonom te javnost informiraju o poduzetim mjerama, a mi ćemo u HSLS-u svakako pratiti daljnji razvoj ove situacije", stoji u priopćenju.

Istaknuli su kako da pojedine zagrebačke škole ne ispunjavaju osnovne higijenske uvjete i samim time ne mogu u potpunosti kvalitetno provesti preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama oko specifičnih mjera zaštite u vezi s nCoV bolestima.

"Nedostatak osnovnih higijenskih potrepština u školama problem je kojim se i inače ugrožava javno-zdravstveni interes, a osobito u okolnostima trenutačnog širenja spomenute zaraze", navodi se u priopćenju HSLS-a.

Upozorili su na nedavne medijske navode kako u zagrebačkim obrazovnim institucijama nema tople vode ni sapuna, a da ni sanitarni čvorovi nisu adekvatno održavani.

"Gradske službe nisu poduzele nikakve mjere kojima bi se utvrdilo stvarno stanje stvari te o njemu obavijestila javnost. Štoviše, gradonačelnik Grada Zagreba najnovijom je preporukom upućenom učenicima da ruke peru lugom i kritikom upućenom medijima da neosnovano šire paniku potvrdio da Grad Zagreb uopće ne namjerava poduzeti odgovarajuće mjere", smatraju u HSLS-u.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić optužio je u ponedjeljak novinare da "rade priču ni od čega" kada pišu da u školama nema sapuna i tople vode, a što je uočeno kada je u Hrvatskoj buknula zaraza koronavirusom, te je pritom savjetovao da se, umjesto sapunom, ruke peru - lugom, odnosno pepelom.

Iz HSLS-a su ustvrdili da su građani već navikli da od gradonačelnika Bandića ne očekuju odgovornost, transparentnost i polaganje računa o javnim gradskim financijama. "Ovim izjavama i neukusnim pošalicama gradonačelnik ne samo da je prekoračio granice dobrog ukusa, nego je i izravno ugrozio javno zdravlje, a osobito sigurnost učenika", dodaje se.