MISLAV HERMAN

Zagrebački HDZ: Prijedlozi Možemo! oko obnove grada nakon potresa su nepotrebni, Vlada će sve raditi transparentno

13.08.2020 u 17:19

Bionic
Reading

Zagrebački HDZ u četvrtak je kao nepotrebne odbacio prijedloge Platforme Možemo! o osnivanju centralne institucije za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa te neovisnog tijela za nadzor trošenja novca, 'jer će Vlada čitav posao odrađivati transparentno'.

HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Mislav Herman rekao je da se u Vladinu prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije planira osnivanje Fonda i Savjeta za obnovu Zagreba i okolice nakon potresa.

Stoga, istaknuo je, formiranje tijela koje bi kontroliralo rad ostalih tijela u ovom trenutku nije potrebno.

Fond i Savjet dovoljni za adekvatnu provedbu obnove Zagreba

'Smatramo da su Fond i Savjet u potpunosti dovoljni da se adekvatno provede obnova Zagreba', komentirao je Herman prijedlog od Možemo! da se umjesto njih šest osnuje jedna centralna institucija koja će voditi obnovu - Zavod za obnovu Zagreba i okolice, po uzoru na Dubrovnik.

Herman je rekao da će i Fond i Savjet biti neovisna tijela, te nije potrebno nikakvo neovisno tijelo koje bi nadziralo trošenje novca, što Možemo! također traži.

'Nismo protiv, ali smatramo da u ovom trenutku nikakvo neovisno tijelo nije potrebno pošto će Vlada čitav posao odrađivati u potpunosti transparentno', ustvrdio je na konferenciji za novinare Kluba HDZ-ovih zastupnika u Skupštini.

Smatraju, tvrdi, da je prijedlog s kojim Vlada ide u proceduru daleko bolji i treba se 'što prije primiti posla', a 'gomilanjem novih tijela usporio bi se proces obnove'.

Možemo! - platforma velikih želja, a malih ostvarenja

Predsjednik Kluba HDZ-ovih zastupnika Kazimir Ilijaš je platformu Možemo! nazvao 'platforma želimo - platformom velikih želja, a malih ostvarenja', prozvavši ih da nisu dobro pročitali prijedlog zakona.

'Sukladno zakonu predlaže se Fond koji se temeljem zakona potpisuje između Vlade i jedinica lokalne samouprave. Kolege bi trebale dobro pročitati prijedlog zakona da bi mogli izlaziti sa ovakvim svojim prijedlozima. Temeljem Fonda upravo se radi na transparentnosti poslovanja i financija', ustvrdio je Ilijaš.

Dodao je da su ti, kako ih je nazvao, 'aktivisti' bili prvi koji su isticali da zakon mora ići po hitnom postupku dok se Vlada, ističe, držala toga da zakon prođe svu proceduru, javnu raspravu, savjetovanje sa stručnom javnošću kako bi zakon mogao na najbolji način služiti interesima građana.

Priprema novog javnog poziva za smještaj građana čiji su domovi stradali u potresu

S obzirom da u rujnu započinje nova školska godina i studenti se vraćaju u domove, pa i u onaj u Cvjetnom naselju gdje su smješteni Zagrepčani kojima su u potresu stradali kuće i stanovi, Herman navodi kako je u tijeku priprema sadržaja i kriterija za novi javni poziv.

Na taj će se način, uvjerava, omogućiti smještaj i preostalim ljudima koji se i dalje nalaze u tom studentskom domu.

'Tako da nema straha da će dolaskom nove školske godine netko ostati bez svoga smještaja', poručio je.

Trenutno je u SD Cvjetno naselje smješteno 307 sugrađana, od čega 84 obitelji i 85 samaca.

Herman kaže da su do današnjeg dana riješena 83 zahtjeva za najam zamjenskih stanova, 37 je u obradi, 101 je odbijen jer se radilo o žutim ili zelenim oznakama, a 103 osobe nisu podnijele zahtjev.

Govoreći o 88,9 milijardi eura iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu Zagreba, ustvrdio je kako, 'kolika je snaga hrvatske Vlade u europskim centrima moći, svjedoči podatak da dosad nikada ovolika sredstava nisu bila isplaćena kao predujam'.

  • +21
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Fantulin