SLIJEDI ANALIZA

Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno prihvatila oporbeni prijedlog zaključka o otpadu

22.03.2018 u 23:08

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak jednoglasno su prihvatili oporbeni prijedlog zaključka o izradi usporedne analize rješenja za postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na javnoj površini

Riječ je o prijedlogu Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a, Kluba gradskih zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska!, Kluba zastupnika lijevog bloka i Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a.

Kako bi se odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu izmijenila na najprimjereniji način, zaključkom se predlaže da Gradska uprava izradi usporednu analizu rješenja postavljanja spremnika, te da s rezultatima izvijesti Gradsku skupštinu prije izrade prijedloga izmjene Odluke o komunalnom redu.

U vezi pitanja na koja treba odgovoriti usporedna analiza navodi se kako je u Hrvatskoj i Gradu Zagrebu u tijeku izmjena načina gospodarenja otpadom, koja podrazumijeva uvažavanje reda prvenstva te se prioritet stavlja na sprječavanje nastanka otpada, a zatim slijedi priprema za ponovnu uporabu i reciklažu.

Kako bi se otpad pripremio za ponovnu uporabu, jedinice lokalne samouprave su u okviru svojih nadležnosti dužne korisnicima osigurati potrebnu infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada - spremnike za primopredaju miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i reciklabilnog komunalnog otpada na obračunskom mjestu, te spremnike na javnoj površini za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, metala, plastike, stakla i tekstila.

  • +5
Otpad Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Radi odabira optimalnog rješenja za smještaj spremnika na javnim površinama potrebno je napraviti usporednu analizu različitih rješenja, te njihovu ocjenu sa stajališta funkcionalnosti, troškovne efikasnosti i estetske prihvatljivosti. Predlaže se da se u analizi obuhvate sljedeća rješenja: ukopani ili poluukopani spremnici, zaštićeni kućni spremnici (sa/bez ugrađenih senzora), spremnici s ključem (sa/bez ugrađenih senzora), ograde za spremnike i ostala moguća rješenja.

Analizom treba utvrditi broj potrebnih lokacija za smještaj spremnika na javnim površinama te njihov prostorni razmještaj.

Potrebne lokacije treba klasificirati prema tipu naselja i zgrada, a predlaže se klasifikacija na lokacije u užem središtu grada (Gornji grad i Kaptol, Donji grad), izvan užeg središta grada, uz samostojeće višestambene zgrade, uz višestambene zgrade u nizu te ostale lokacije ili neka druga klasifikacija koja bi uvažila razlike u pogledu prostornih mogućnosti postavljanja spremnika.

Za svaki tip lokacije treba analizirati različita rješenja te ih usporediti temeljem cijene koja treba uključiti izravne i neizravne troškove, prilagođenosti s obzirom na prostorne mogućnosti i izgled, funkcionalnosti, otpornosti na atmosferske prilike i oštećenje, primjerenosti za ugradnju senzora tj. uređaja za evidenciju popunjenosti i optimizaciju ruta za odvoz otpada, primjerenost za ugradnju uređaja za vaganje i raspodjelu predanih količina otpada na kućanstva i sl. Cijena u analizi treba se temeljiti na barem tri cijene dobivene iz javno dostupnih izvora.

Usporednu analizu rješenja za postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada treba predati u obliku pisanog izvještaja i predstaviti u Gradskoj skupštini.

Za provedbu zaključka nije potrebno osigurati dodatna sredstva, budući da se temelji na pretraživanju i analizi podataka kojima raspolaže Grad, odnosno analizi podataka iz javno dostupnih izvora. Takvu analizu svojim kapacitetima može provesti Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj grada. 

S obzirom na potrebno usklađenje sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, analizu treba pripremiti i predstaviti na sljedećoj sjednici Gradske skupštine, u travnju.