urušavanje na odlagalištu

Holding pojasnio što se dogodilo na Jakuševcu: Nema opasnosti za građane

15.11.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Nakon što je došlo do urušavanja dijela zagrebačkog odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec o svemu su se oglasili iz Zagrebačkog holdinga

U odgovoru na naš upit naviode da se na odlagalištu gradi prema projektnoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o gradnji i ostalim propisima koji uređuju područje građenja. Dodaju da su u tu svrhu za poslove izgradnje odlagališta angažirali: izvođača radova koji obavlja izgradnju sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke, stručni nadzor koji nadzire izgradnju sukladno građevinskoj dozvoli i propisima koji uređuju građenje, projektanta i projektantski nadzor koji nadzire da se izgradnja odvija sukladno projektnoj dokumentaciji.

Nadalje ističu da je u subotu, 11. studenoga došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta otpada.

''Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama'', napominje se u odgovoru Holdinga.

Prilikom djelomičnog urušavanja, navodi se u odgovoru, nije došlo do ozljede ljudi ni strojeva.

''Zagrebački holding je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat Republike Hrvatske. Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja. U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije. Navedeno djelomično urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje uredno funkcionira'', zaključuju iz Holdinga.

  • +21
Odron dijela odlagališta otpada Jakuševac Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL