REAKCIJA NA NAPADE

Organizator Povorke ponosa: Provala homofobnog nasilja nakon 10 godina, krivi su i Grmoja i Petrov

04.07.2021 u 15:26

Bionic
Reading

Zagreb Pride u nedjelju je priopćio da se u subotu prvi put u deset godina dogodila provala homofobnog nasilja na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu

Zagreb Pride od policije očekuje da sve napade obrađuje kao zločine iz mržnje.

"Prvi put u desetak godina na dan Povorke ponosa LGBTIQ zajednice, Zagreb Pridea, došlo je do provale homofobnog fašističkog nasilja, u nizu napada, paleži i uvreda, u različitim dijelovima grada", istaknuli su u priopćenju.

Pozivajući se na izvješće policije, kažu kako se najgori napad dogodio u subotu oko 22,30 sati na Trgu Marka Marulića gdje je više homofoba udarilo gej mladića šakom u lice te su mu iz ruke oteli pa onda i zapalili zastavu duginih boja, da bi onda za sada nepoznata ženska osoba prišla 32-godišnjakinji i 21-godišnjaku te ih oboje šakom udarila u lice.

"Zagreb Pride stupio je u kontakt s nekim od žrtava ovog zločina potaknutog mržnjom prema LGBTIQ osobama i pružit ćemo im pravnu i drugu podršku u kaznenom postupku do kojeg mora doći jer su počinitelji privedeni", ističe Zagreb Pride.

Kažu kako je također navečer, nakon Povorke, mlada lezbijka napadnuta u Novom Zagrebu i to od strane četiri muškarca koji su uočili da ima zastavu duginih boja. Nakon što su joj istrgnuli zastavu, udarili su je, bacili na pod i onda kukavički pobjegli.

U poslijepodnevnim satima na Srednjacima dvije su lezbijke izvrijeđane i pljunute.

Zagreb Pride ističe da prema njihovim informacijama, izravno iz LGBTIQ zajednice, od strane samih oštećenih osoba, bilo je još neprijavljenih incidenata, prijetnji, zastrašivanja i vulgarnih ispada.

Pozivaju i druge moguće žrtve da im se jave i da napade, i uz njihovu pomoć, prijave.

  • +26
Povorka ponosa u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Od policije očekuju da, sukladno Kaznenom zakonu, "sve ove napade obrađuje kao zločine iz mržnje motivirane spolnom orijentacijom, a ne kao prekršaje za remećenje javnog reda i mira".

Ističu kako je ovo "prvi puta od 2011. godine da svjedočimo nasilju uoči ili nakon Povorke ponosa".

"Nasilje protiv LGBTIQ osoba na ulicama Zagreba i ostalih gradova, napose Rijeke, ponovo postaje ozbiljan problem za naše društvo", upozorava Zagreb Pride.

Poručuju da LGBTIQ mladi, koji su najčešće žrtve ovakvog tipa nasilja u javnom prostoru, neće nikada pristati živjeti u ormaru, što su jučer glasno i pokazali u Povorci ponosa.

"LGBTIQ ponos i Zagreb Pride dio su njihovog cjeloživotnog iskustva. Oni cijeli svoj život žive u društvu u kojem je naša borba otvorila prostore njihove slobode. Svaka LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ima pravo živjeti slobodno, biti vidljiva i svoja, mahati zastavom duginih boja, grliti se i poljubiti na ulici, šetati i plesati svih 365 dana u godini", ističe Zagreb Pride.

Napominju da su se za vidljivost izborili i to se više neće promijeniti.

"Nikada se više nećemo vratiti u tišinu i u ormar, nikada više nećemo pognuti glave pred ovakvim kukavičkim huljama. Vrijeme je da agresivna homofobna manjina shvati da je poražena. Pritom, nema nikakve sumnje, jučerašnjim udarcima, poniženjima i paležu, doprinijele su i nedavne izjave zastupnika Nikole Grmoje i Bože Petrova, koji su u svojim istupima širili netrpeljivost, homofobiju, poticali podjele i mržnju", ističe u priopćenju Zagreb Pride.