dojavili napade

Zagreb Pride: Na Korčuli zlostavljani gej turisti, u Zagrebu pljunute lezbijke

13.08.2021 u 10:16

Bionic
Reading

Prema dojavi žrtava, skupina kvir prijatelja porijeklom iz više stranih zemalja prošloga je vikenda kod grada Korčule izbačena s festivala Lost in the Renaissance u incidentu motiviranom homofobijom, priopćio je Zagreb Pride.

Kako navodi krajem prvoga dana festivala, koji se održavao u The Jungle Clubu, nedaleko od grada Korčule, jedan od zaštitara nasilno je razdvojio dvojicu mladića koji su zagrljeni plesali na podiju kluba.

Pritom im je, ističe, naredio: „Nema ljubljenja, samo plesanje!”. Nešto kasnije je na drugu dvojicu mladića drugi zaštitar izlio bocu vode dok su zagrljeni drijemali na klupici ispred kluba, da bi ih na koncu obojica zaštitara istjerala iz prostora zabave, grubo ih požurujući i gurajući, ističe Zagreb Pride.

Ističe kako su ovo homofobno zlostavljanje žrtve prijavile Zagreb Prideu, organizatorima festivala Lost in the Renaissance, upravi Aminess Hotela koji je partner manifestacije, kao i nadležnima u Gradu Korčuli jer festival prima potporu iz gradskog proračuna kao kulturna manifestacija i uživa sponzorstvo lokalne turističke zajednice.

Koliko nam je poznato, ni od koga nisu primili ni odgovor, a kamoli ispriku, dodaje Zagreb Pride.

Podsjeća kako su homofobnim izgredima bile izložene i dvije Španjolke tijekom poslovnog i turističkog boravka u Zagrebu i na Sljemenu. 

Za kratkog posjeta krajem lipnja pretrpjele su niz lezbofobnih uvreda i drugih neugodnosti od strane građana i građanki Zagreba, uključujući i ispad biciklista koji je u prolazu pljunuo na njih dok su šetale gradom držeći se za ruke, napominje i dodaje kako su napade prijavile Zagreb Prideu i uredu Turističke zajednice grada Zagreba.

Zagreb Pride ocjenjuje kako ovi slučajevi, homofobno nasilje i izgredi tijekom cijele godine, zorno dokazuju da homofobija u Hrvatskoj ne jenjava te da je napada, izgreda i uvreda sve više. 

LGBTIQ osobe u Hrvatskoj imaju neosporivo pravo slobodno se kretati ulicama, poljubiti se gdje god požele, plesati zagrljeni na ljetnim obalnim festivalima, držati se za ruke u kafićima i restoranima, živjeti živote slobodne od nasilja, ističe Zagreb Pride.