nova odluka

Zagreb mijenja pragove za plaćanje vrtića: Evo što je novo

26.04.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Grad Zagreb odlučio je promijeniti pragove cenzusnih grupa prema kojima se određuje koliko će tko plaćati vrtić

Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Zagreb naći će se na sutrašnjoj sjednici Skupštine Grada, ali u nešto drugačijem obliku nego što je bila u javnom savjetovanju. Kako smo pisali, Grad je odlučio u obuhvat prosječnog mjesečnog dohotka zajedničkog kućanstva, temeljem kojeg se izračunavaju cenzusne grupe, uvrstiti neoporezive primitke, poput nagrade za radne rezultate i drugih oblika nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.), kao i novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane.

Drugim riječima, dijelu onih koji su primali neoporezive primitke vrtić bi mogao poskupjeti jer bi se mogli naći u višoj cenzusnoj grupi. Prijedlog odluke koji je bio u savjetovanju uključivao je cenzusne grupe i cijene vrtića kakve su na snazi dug niz godina.

Nakon javnog savjetovanja, provedenog prošli mjesec, Grad je odlučio promijeniti cenzusne razrede. Tako prvi cenzusni razred, koji se odnosi na prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva u protekloj kalendarskoj godini, više nije do 331,81 eura, nego do 360 eura, drugi razred nije od 331,82 eura do 464,65 eura, već od 360,01 eura do 500,00 eura. Treći prestaje biti od 464,66 eura do 597,38 eura i postaje od 500,01 eura do 650,00 eura, a četvrti više nije od 597,39 eura, nego od 650,01 eura naviše. Cijene u razredima ostale su kakve su i bile – prvi razred (cijena vrtića za deset sati iznosi 19,91 eura, odnosno za poludnevni boravak 12,94 eura), drugi (39,82 eura/25,88 eura), treći (59,73 eura/38,82 eura) i četvrti (79,63 eura/51,76 eura).

  • +19
Tomislav Tomašević položio kamen temeljac za vrtić u Sesvetskom Kraljevcu Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

U odluci je ostalo i to da u obuhvat ulaze neoporezivi primici, što je ustvari najveća izmjena. Zašto su u Gradu odlučili podignuti iznose cenzusnih grupa i temeljem kojeg izračuna su došli do njih, u obrazloženju odluke se ne navodi. Piše tek da se pragovi cenzusnih grupa mijenjaju na način da se povećavaju za oko osam posto, a time će, smatraju u Gradu, dio roditelja/skrbnika plaćati manji iznos mjesečnog sudjelovanja u cijeni redovitog programa.

O kojem točno broju korisnika je riječ, ne navode. Iako su cenzusni pragovi pomaknuti, što će vjerojatno dovesti do toga da dio roditelja zbog uvrštenja neoporezivih primitaka ne uđe u viši razred, nedvojbeno je da će zbog toga dio roditelja ipak ući u njih. O kojem broju korisnika se radi u obje skupine, pokušali smo doznati u Gradu, a do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.