TUŽI PETRAČA I MATEKOVIĆA

Zagorec od otmičara svoga sina traži povrat novca

Petrač Zagorec

Petrač Zagorec

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/Vecernji list

Umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji je u zatvoru u Remetincu zbog afere dragulji, od Hrvoja Petrača i Ivana Ice Matekovića traži 5.737.500 kuna naknade za otkupninu koju je isplatio otmičarima svoga tada malodobnog sina Tomislava, otkriva Jutarnji list

Podsjetimo, Zagorec je otmičarima 2004. godine isplatio 750 tisuća eura, odnosno polovicu otkupnine za tada 17-godišnjeg sina. Novac je preuzeo Mateković. Vrhovni sud mu je oduzeo novac, no Zagorec ga nije dobio natrag, piše Jutarnji list

U tužbi Zagorec navodi da mu je zbog isplate otmičarima 24. veljače 2004. odobreno prekoračenje tekućeg računa za 1,5 milijuna eura, a pola tog iznosa vratio je jer ga otmičari nisu preuzeli, ali je na konverziji novca iz eura u kune, pa ponovno u eure, izgubio 100 tisuća kuna na tečajnoj razlici pa traži i taj novac. Da bi vratio dug banci, 14. travnja je u istoj banci uzeo kredit u iznosu od 1.280 tisuća švicarskih franaka uz 4-postotnu kamatu, pri čemu mu je obračunata i naknada od 19.200 švicarskih franaka te 10.029,94 franka za državnu naknadu za sklapanje pravnog posla u visini od 0,8 posto iznosa kredita, a godišnje mu se zaračunava 40,90 eura za vođenje računa. Obroke za taj kredit plaća po tromjesečnom obračunu i uzeo ga je na rok od 20 godina, od 2004. godine. Zagorec stoga traži da mu Mateković i Petrač solidarno nadoknade trošak i kamate te traži da mu se sve to isplati pod prijetnjom ovrhe. Petračev odvjetnik Velimir Došen tvrdi pak da je Zagorec promašio tužbu jer mu Petrač nije prouzročio nikakvu štetu.

Naime, Hrvoje Petrač i njegov sin Novica, nakon što je Vrhovni sud odbio njihove žalbe, 2006. godine su osuđeni na zatvorske kazne zbog otmice Tomislava Zagorca. Stariji Petrač je dobio šest godina zatvora, a mlađi Novica tri i pol godine. Petrač je prije nekoliko mjeseci pušten na uvjetnu slobodu.

Ivan Mateković priznao je krivnju za otmicu, ali ne i za osnivanje i organiziranje kriminalne skupine koja je planirala otmice djece još nekih bogatih građana. Zbog otmice Zagorca juniora osuđen je na sedam godina zatvora. U otmici je sudjelovao i Matekovićev brat Libero te još nekolicina kriminalaca.

Za vrijeme suđenja za otmicu Petrač je razotkrio Zagorčevu aferu s draguljima, zbog koje je njegov bivši prijatelj osuđen na sedam godina zatvora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi