više od 50.000 potpisa

Žagar: Hrvatska stranka umirovljenika predala Jandrokoviću peticiju protiv poskupljenja dopunskog osiguranja

30.01.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predala je u četvrtak predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću peticiju s potpisima više od 50.000 građana protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja i za povećanje cenzusa za plaćanje tog osiguranja, rekao je Tomislav Žagar iz Kluba te stranke

Ti zahtjevi su razumni i realni jer cenzus 15 godina nije mijenjan. Treba ga povećati, a predlažemo da se na početku svake godine godine usklađuje s rastom plaća, naveo je Žagar raspravljajući na slobodnu temu.

Pretpostavljamo da će novi ministar zdravstva o navedenom voditi računa, a na kraju će premijer reći konačnu riječ kako bi se taj problem riješio, rekao je Žagar.

Sigurnosna provjera članova Vlade nije ukinuta 2012. godine

SDP-ov Arsen Bauk konstatirao je kako je javnost u srijedu svjedočila 'relativno uspješnom' pokušaju HDZ-a da temu smjene ministra zdravstva Milana Kujundžića skrene na priču je li Vlada Zorana Milanovića 2012. ukinula sigurnosne provjere za ministre i treba li ih ponovno vratiti.

'Izmjenama zakona iz 2012. nije ukinuta sigurnosna provjera članova Vlade. Ako je ona i uvedena 2008. godine, što je dvojbeno, izmjenama zakona iz 2012. sigurno nije ukinuta', rekao je Bauk.

Tvrdi kako je te godine u zakon dodana samo rečenica 'na zahtjev čelnika tijela'. 'Dakle, čelnik tijela, ako je to predsjednik Vlade, i dandanas može po tom zakonu zatražiti sigurnosnu provjer', naglasio je Bauk poručivši da je to rješenje dobro i da treba ostati.

Daus: Spriječiti iseljavanje Kluba istarskih studenata iz Ilice 13

Emil Daus (IDS) pozvao je ministra državne imovine Marija Banožića da spriječi iseljavanje Kluba istarskih studenata Mate Balota iz prostora u Ilici 13 u Zagrebu, u kojemu se nalazi više od 50 godina.

Treba sjesti i dogovoriti se, rekao je Daus napominjući da je prije godinu dana Grad Zagreb obavijestio Klub kako je ugovor o korištenju prostora raskinut po sili zakona, nakon što se država upisala kao vlasnik prostora.

Nakon što su reagirali zastupnici iz Istre i sama županija, koja je pokazala zanimanje za kupnju tog prostora, situacija se stišala, ali nije riješena, kazao je Daus.

Ističe da je Klub Istrana jedan od simbola Istre, Zagreba i Hrvatske, pa je neshvatljivo kako netko pomišlja iseliti takvu instituciju.

'Svi govore da mladima treba vratiti povjerenje u državne institucije, a one čim su postale vlasnik prostora iz njega žele izbaciti mladu pamet. Kakva je to poruka', zapitao se.