NOVA VLADA NA VIDIKU

Zaev dobio mandat: Konačno kraj krize u Makedoniji?

17.05.2017 u 14:33

Bionic
Reading

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov uručio je u srijedu točno u podne mandat za sastav vlade čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu

Kako javljaju makedonski mediji, uručivanje mandata upriličeno je u predsjedničkoj rezidenciji Vila Vodno, a u kratkom obraćanju javnosti prije uručivanja Ivanov i Zaev su istaknuli kako su otklonjene sve prepreke za dodjeljivanje mandata čelniku parlamentarne većine.

Čelnik makedonskih socijaldemokrata kazao je kako je makedonskom predsjedniku dao jamstva parlamentarne većine, koju čine SDSM te tri albanske stranke DUI, Besa i Savez za Albance, te kako će nova vlada štititi i razvijati cjelovitost, suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnosti i multietničnosti Makedonije.

'Jamčimo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Jamčimo poštivanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Jamčimo kako će proces donošenja odluka biti u skladu s osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava', navedeno je u izjavi koju je potpisao Zaev, preuzimajući mandat za formiranje Vlade.

Mandatar je uvjeren kako će kao novi premijer izvesti Makedoniju iz dugotrajne krize, uvesti vladavinu prava i zemlju uspješno vratiti na put NATO i EU integracija.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav svog kabineta.  

Govor Zorana Zaeva prilikom uručenja mandata Autor: 24Vesti

Podsjetimo, Ivanov je imao ustavni rok uručivanja mandata do predstojećeg petka, nakon što ga je predsjednik parlamenta Telat Xhaferi 9. svibnja obavijestio kako je u Sobranju formirana nova većina.

Ivanov je, pak, od početka svibnja odbijao dodijeliti mandat tražeći u nekoliko navrata od kandidata za mandatara jamstva parlamentarne većine za očuvanje cjelovitosti Makedonije. Čvrst stav kako ne želi dodijeliti Zaevu mandat, Ivanov je ublažio nakon sastanka s visokim predstavnikom američkog State Departmenta Hoytom Brianom Yeejem 1. svibnja u Skoplju.