Uspon na Himalaje

Zadranin na krovu svijeta: Den Eror najmlađi Hrvat koji je osvojio Mount Everest

17.05.2022 u 12:23

Bionic
Reading

35-godišnji Den Eror najmlađi je Hrvat koji je osvojio najviši vrh na svijetu, Mount Everest. Uspon se odvijao u jako teškim vremenskim uvjetima, na temperaturi od -40 Celzijevih stupnjeva

Zadranin Den Eror postao je najmlađi Hrvat koji se popeo na Mount Everest. Ovaj 35-godišnji ljubitelj planinarenja prvi se iz svoje ekipe popeo na 8848 metara visoki vrh Himalaje. Tamo su ga dočekali teški uvjeti, snažan vjetar i temperatura od -40 Celzijevih stupnjeva. Zadnji uspon do samog vrha trajao je trideset sati.

Eror se dugo pripremao za ovaj podvig. Pet puta tjedno je odrađivao fizičke treninge, a morao se pripremati i mentalno jer su ovakvi podvizi psihički jako iscrpljujući. 'Sve je bilo odlično, no najteži je bio zadnji uspon. Budući da od odlaska iz kampa nisam jeo, savladao me umor i nisam imao snage u mišićima, ali sam skupio snage i nastavio dalje. Posebno me dotaknulo kada sam putem sreo ljude koji su pokušali osvojiti vrh, ali su zbog nedostatka snage ostali na mjestu. To je bilo pomalo zastrašujuće jer to je najbolji pokazatelj koliko je uistinu teško doći do vrha', rekao je Dan.

  • +5
Uspon na Mount Everest Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dan Eror (privatni album)

Ipak, kako kaže, jednako je teško bilo i spustiti se niz planinu. 'Iako je dobar osjećaj biti na vrhu, to je bila tek polovica puta ispred mene. Jedan od najvećih izazova bilo je sigurno spuštanje nazad, nakon čega sam se počeo osjećati sigurno i sretno, znajući da sam uistinu osvojio vrh svijeta', rekao je Den. Njegova ljubav prema planinskim visinama traje još od djetinjstva. Hrvatske planinske vrhove počeo je osvajati već s 18 godina, nakon čega je počeo osvajati i regionalne, a potom i svjetske.