JURICA SAVJETUJE

Začini i hrana za zdravu zimu

13.12.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Ove nas je godine zima fino stisla, iako još nismo ni došli do one službene kalendarske, dakle, ako je jesen ovakva... Onda se trebamo svim snagama grijati, jer nam kvaliteta života, ali i zdravlje doista ovise o tome. Jurica savjetuje kako se ugrijati začinima i koja hrana pomaže imunitetu zimi

Začini se cijene otkad postoji naša civilizacija, i to ne samo zbog zanimljivih, a ponekad i neobičnih kombinacija koje donose, već i zbog zdravstvenih učinaka koje istovremeno pružaju. Poneki čak liječe, dokazano medicinskim istraživanjima (i tzv. alternativne medicine) – njihovo antiupalno djelovanje vrlo je jako i time opasno za štetne mikroorganizme, a istovremeno su nuspojave svedene na minimum.

Zašto je važno upravo to antiupalno djelovanje? Jednostavno, upalni procesi mogu pridonijeti stanjima kao što su bolesti srca, pretilost te brojni drugi zdravstveni problemi.

Neke pak namirnice i gotovi proizvodi koje često zaobilazimo u supermarketima čak i volimo, ali nismo odmalena naučili svakodnevno ih jesti. Njih spominjem u drugom dijelu teksta.

Svi koji me dugo pratite znate da obožavam pravi cimet (verrum, zeylanicum), a njega je dovoljno svakodnevno posuti po žitaricama za doručak ili po kavi, kako je najčešće piju primjerice u Dominikanskoj Republici, i voila - dobili ste malog i ukusnog savjetnika u par poteza ruke. Osim uz žitarice i kavu, odličan je i uz pjenu od jabuke, jogurt te u začinjenijim jelima kojima daje zanimljiv okus ako ga kombiniramo uz papričicu čili, curry...

Ne morate nužno kuhati lovačka jela s divljači da biste uživali u okusu i pokupili prednosti cimeta. Pola žličice dnevno bi moglo doprinijeti sprečavanju dijabetesa i svakako će smanjiti razinu šećera u krvi kod onih već oboljelih od te 'šećerne' bolesti. Jedna je studija čak pokazala da cimet spušta i razinu kolesterola i triglicerida kod oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Đumbir

Korijen zanimljiva i neobična oblika ima vrlo specifičan okus koji predivno jača okus jela s peradi, crvenim mesom, ali i meni s nekim vrstama masnijih riba. Prvo ga ogulite i potom ribate ili režete na vrlo tanke, skoro prozirne komadiće. Đumbir je prava bomba antiupalnih sastojaka i pomaže kod problema s reumom (koja se sve više javlja i kod mladih ljudi); sjajan je i kod probavnih smetnji i mučnine te vrtoglavice; dobar je saveznik i za liječenje glavobolje.

Naribajte ga i procijedite u sok od naranče ili mlaki čaj te popijte. Idealno bi bilo kupovati ga svježeg i držati u hladnjaku, no za slučaj nužde dobar je i sušeni jer postupkom sušenja ne gube se, barem ne jako, ljekovita svojstva.

Gljiva shiitake

S obzirom na količinu, ali i cijenu svježih ili sušenih gljiva shiitake, stavio bih te kultivirane šumske plodove u grupu začina. Iznimno pomažu imunitetu zbog velike količine beta-glukana koji se nalaze u njima. Možete ih jesti cijele, iako im je peteljka žilavija pa se kod pripremanja jela često baca; peteljku osušite i napravite prah od nje ili je namačite i nešto dulje kuhajte.

Jedna gljiva shiitake dnevno sasvim je dovoljna za prevenciju bolesti pa i prehlade. Svježe pripremajte kao i druge gljive, a sušene biste morali namočiti u mlakoj vodi desetak minuta prije upotrebe.

Brokula

Zelena ljepotica bogata je vitaminima i mineralima te fitokemikalijama koje čine dobro u podizanju općeg zdravlja tijela, a ima i snažno antikancerogeno djelovanje, a to svakako želimo. S malo sirovog češnjaka i maslinova ulja slasna je i fina i u toj sinergiji bi podigla i mrtve koji je doduše ne bi jeli, jer znamo da oni jedu mozaaaaaaak, ali barem bi nama dala snage da im pobjegnemo. :)

Jogurt

Fin je uz burek, odlično svjež uz ćevape, ali i predivan te vrlo zdrav uz šaku šumskog voća, pokoji orah te malo meda. Da, danas odmah dograbite bocu ili čašu jogurta, običnog ili grčkog koji se pojavio i kod nas, a još bolje probiotskog.

Ono što je najvažnije kod jogurta je to da liječi i štiti probavni trakt održavajući zdrav balans bakterija, čime smo i mi i one sretni. 'Sretan' probavni trakt pomaže u obrani od virusa i bakterija koje nam zimi prijete i ujedno skraćuje trajanje takvih bolesnih stanja. Dobar je i kefir, a ako pazite na unos kalorija, izbjegavajte te kupovne napitke s dodanim voćem i šećerom.

Spomenuh šumsko voće u paragrafu o jogurtu... Bio bih jako zadovoljan, a vjerujem i tvornica smrznutih proizvoda kada biste redovito kupovali i papali smrznuto šumsko voće. Kod kupnje pripazite (to vrijedi za sve smrznuto povrće) da je voće u vrećici čvrsto i odvojeno bez slijepljenih gruda što ukazuje da je već bilo odmrznuto. Jedna šaka dnevno smiksana u shake ili kako god već poželite i bit ćete najzdraviji u svojoj zgradi! Samo nemojte kuhati šumsko voće, jer se većina nutrijenata tako uništi.

Sjećate se da sam pisao o zelenom čaju i koliko možemo biti sretni što postoji. Koliko ga redovito pijete? Sigurno nedovoljno. Kao i ja. Trebalo bi ga piti svaki dan po jednu šalicu, a ne dva tri puta tjedno (poput mene). Volite li crni, bijeli, oolong ili uvarak od rooibosa? Većina tih čajeva i uvaraka sadrži više antioksidanata od voća i povrća! Pripremajte ih prema uputama održite razinu djelotvornih sastojaka i pazite da su organskog porijekla.

Zadnja dva sastojka su svakodnevno barem jedan zagrljaj i puno osmijeha. Možda zvuči suludo, ali oboje podižu raspoloženje.