rusi pritišću

Zabrinuti saveznici: Je li ukrajinska vojska pred slomom?

12.04.2024 u 17:29

Bionic
Reading

Ruski raketni napadi na energetski sustav Ukrajine, bombardiranje njezina drugog po veličini grada Harkiva i napredovanje duž fronta potiču zabrinutost da se vojni napori Kijeva približavaju prijelomnoj točki

Velik nedostatak streljiva i ljudstva duž bojišnice od 1200 kilometara i praznine u protuzračnoj obrani pokazuju da je Ukrajina u najosjetljivijem trenutku u više od dvije godine rata, prema zapadnim dužnosnicima koji poznaju situaciju, piše Bloomberg, a prenosi NDTV. Postoji značajan rizik od kolapsa ukrajinske obrane, što bi Rusiji dalo prostor za veći napredak prvi put od početnih faza sukoba, rekao je barem jedan dužnosnik.

Sljedećih nekoliko mjeseci predstavljat će najteži test za Ukrajinu, uz sve veću iscrpljenost javnosti od rata, posebno u Harkivu na istoku zemlje, česte ruske mete. Prema izjavama stanovnika, u gradu vlada depresivno raspoloženje, a stanovnici koji su se počeli vraćati prošle godine sada ga ponovno napuštaju, iako kažu da trenutno nema masovnog egzodusa.

Ruske snage profitiraju od činjenice da je Ukrajina istrošila zalihe streljiva i teško nabavlja novo, a Moskva bi ove godine trebala osigurati šest milijuna granata što vlastitom proizvodnjom, a što uz pomoć Sjeverne Koreje i Irana. Ukrajina trpi žestoke posljedice zbog unutarnjih svađa američkih demokrata i republikanaca, zbog koje joj 'visi' paket pomoći težak 60 milijardi dolara. Ne dođu li ta sredstva u nekom kraćem roku, teško je očekivati da bi se mogla duže vrijeme odupirati ovako žestokim ruskim napadima kao što su bili oni izvedeni posljednjih tjedana.

  • +22
Ukrajinski vojnici Izvor: EPA / Autor: YAKIV LIASHENKO

O povratku teritorija, što je bio cilj prošlogodišnje kampanje, više ne govore ni najoptimističniji Ukrajinci, pogotovo kad se uzme u obzir to da jedva zadržavaju rusko napredovanje, a iako SAD ne vidi nikakve znakove skorog proboja ruskih snaga, moral Ukrajine je nizak i ne može se isključiti mogućnost kolapsa njene vojske, govore američki dužnosnici koji su željeli ostati anonimni.

Ruska vojska raketira i vojne i civilne ciljeve, pa je tako u četvrtak uništila termoelektranu Tripilska, 45 kilometara južno od Kijeva, koja je bila najveći proizvođač energije u regiji oko glavnog grada, a također su raketirana postrojenja i skladišta plina u pet regija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je nedostatak protuzračne obrane svoje vojske 'najvećim izazovom' koji je pred njom.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Ruske snage napadaju duž cijele linije bojišnice, a zasad su ostvarile marginalne uspjehe nakon zauzimanja istočnog grada Avdiivke u veljači. Nastoje se zatvoriti na strateški ključnim mjestima, kao što je grad Časiv Jar, zapadno od Bahmuta u ukrajinskoj regiji Doneck. U namjeri da spriječe kolaps obrambenih linija, Zelenski i parlamentarni zastupnici proveli su reformu zakona kojima se odobrava niža dob za novačenje i postrožili pravila.

Ključna briga je Harkiv, grad koji su ruske snage bezuspješno pokušale zauzeti na početku invazije, a koji je zbog blizine ruske granice česta meta ruskih projektila, osobito stambena područja, a uništeni su gotovo svi lokalni kapaciteti za proizvodnju električne energije. Prvi put od početka invazije manje od polovice Ukrajinaca vjeruje da zemlja može povratiti sav teritorij koji je Rusija zauzela, pokazalo je istraživanje Rating Group sa sjedištem u Kijevu u veljači. I dok većina Ukrajinaca i dalje vjeruje u pobjedu, sve se više pitaju što ona može značiti, piše Bloomberg.