UZBUNA NA HRVATSKOM RADIJU VUKOVAR

Zabrinjavajući potezi gradonačelnika Penave

07.11.2014 u 08:56

Bionic
Reading

Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara, za petak je sazvao sjednicu skupštine Hrvatskog radija Vukovar na kojoj bez javnog natječaja planira smijeniti dosadašnjeg direktora Janoša Keryja za što, tvrdi, postoji tri razloga. Imenovati želi, doznajemo neslužbeno, mladića i diplomiranog politologa koji je nedavno volontirao za 1.600 kuna u županiji. Keryjevu smjenu Penava objašnjava sljedećim razlozima: prvo, direktor treba biti osoba visoke stručne spreme, drugo, Kery nije dolazio na sjednice Gradskog vijeća otkada je Penava gradonačelnik, a treće HRV i Vukovarske novine ne izvještavaju objektivno i nepristrano. Treći razlog nije lako mjerljiv, a prvi i drugi potpuno su netočni

Janoš Kery, na mjesto direktora HRV-a imenovan je prije osam godina s višom stručnom spremom poljoprivredne struke, ali je u međuvremenu diplomirao novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Mostaru, a prije dvije godine upisao je trogodišnji doktorski studij kulturologije na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku. K tome, stipendist je Fonda za obnovu i razvoj Vukovara koji mu pokriva dio troškova školarine uz uvjet da, nakon doktorata, ostane raditi u Vukovaru najmanje dvostruko dulje vremena od onog koliko je primao stipendiju.

Kery prvo nije htio komentirati razloge svoje smjene, ali je za tportal kasnije, kada smo mu rekli koje nam je razloge smjene naveo gradonačelnik Penava, objasnio da je sada doktorand i da je dva puta prisustvovao sjednicama Gradskog vijeća. Prvi puta sjednici GV-a samo je prisustvovao, a 17. listopada je podnio i izvještaj o radu u Hrvatskog radija Vukovar u prethodnoj godini, a vijećnici su prihvatili taj izvještaj.

'Nemam drugih komentara. Dobio sam poziv za sutrašnju sjednicu, ali nemam što na to reći', izjavio je Kery.

Pored njegove smjene, na dnevnom redu sjednice je imenovanje novog direktora i točka 'razno', a jedini član skupštine je gradonačelnik Penava.

Kako doznajemo, novi šef trebao bi biti 27-godišnji Milan Kos, koji je nedavno završio studij politologije, a prvo radno iskustvo stekao kao suradnik u odjelu za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije, gdje je volontirao po programu biroa za 1.600 kuna.

Uvjeren da Kery nema višu struku od VŠS, Penava je tportalu rekao da osoba na čelu HRV-a treba imati diplomu i to struke koja omogućava određenu širinu u pristupu tom poslu. 'Ekonomsku, pravnu, politološku...', ocijenio je Ivan Penava, inače profesor tjelesne i zdravstvene kulture, ali i doktorand na Ekonomskom fakultetu na kojemu mu predstoji obraniti doktorski rad na temu 'Usklađenost strukovnog obrazovanja s tržištem rada'.

Dok je postavljanje Igora Štrangarevića, vjenčanog kuma Penavinog zamjenika Marijana Pavličeka (HSP AS) za direktora najveće gradske tvrtke Komunalac, još i shvatljivo (jer je Štrangarević radio do tada kao voditelj proizvodnje u osječkom Werkosu, tvrtki srodne djelatnosti), guranje Milana Kosa gradonačelnik za sada nije objasnio. Poslali smo mu SMS s tvrdnjom da Kery ispunjava stručne uvjete za svoje radno mjesto i da je podnio izvještaj Gradskom vijeću, ali nije nam odgovorio.

Kako god, gradonačelnik Penava direktora Hrvatskog radija Vukovar, nezadovoljan dosadašnjim, ne traži javno, preko Zavoda za zapošljavanje, nego smo za ovaj slučaj saznali neslužbeno. Na oglas putem biroa odazvalo bi se na desetke kandidata, uključujući brojne visokoobrazovane novinare i medijske radnike s velikim i dugogodišnjim radnim iskustvom koji su posljednjih nekoliko godina otpušteni iz niza zatvorenih medija, poput Vjesnika, ili drugih u kojima su deseci proglašeni viškom.

Zaposli li Penava, kao jedini član skupštine HRV-a, donedavnog volontera bez ikakvog iskustva rada u struci, kao ni iskustva u vođenju medija, za direktora, to znači da ignorira iskustvo brojnih iskusnih novinara i medijskih radnika koji su nezaposleni u Hrvatskoj. Dodatno, plaća mladog politologa, iako bi i u HRV-u mogao volontirati za 1.600 kuna, bila bi dodatan trošak za tvrtku za što nisu osigurana sredstva u proračunu radija.