dugoročne posljedice

Zabrinjavajući nalazi iz Wuhana: I šest mjeseci nakon infekcije traju simptomi Covida-19

12.01.2021 u 09:20

Bionic
Reading

Više od tri četvrtine pacijenata, hospitaliziranih s Covidom-19, osjećalo je barem jedan simptom bolesti i nakon šest mjeseci, pokazala je studija koja poziva na daljnju istragu dugotrajnih učinaka koronavirusa

Istraživanje, objavljeno u medicinskom časopisu Lancet, u kojem su sudjelovale stotine pacijenata u kineskom gradu Wuhanu, otkrilo je niz dugotrajnih simptoma infekcije Covidom-19, javlja Science Alert.

Umor ili slabost mišića najčešći su simptomi, dok su ljudi također izvještavali o poteškoćama sa spavanjem.

'Budući da je COVID-19 tako nova bolest, tek počinjemo shvaćati neke od njegovih dugoročnih učinaka na zdravlje pacijenata', rekao je Bin Cao iz kineskog Nacionalnog centra za respiratornu medicinu. Istraživanje je naglasilo potrebu trajne skrbi za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice, posebno onih koji su imali ozbiljne infekcije.

'Naš rad naglašava važnost provođenja dužih naknadnih studija na većim populacijama kako bi se razumio puni spektar učinaka koji COVID-19 može imati na ljude', dodao je Cao.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako virus predstavlja rizik od ozbiljnih trajnih posljedica, čak i među mladim, inače zdravim ljudima koji nisu bili hospitalizirani.

Nova studija obuhvatila je 1733 pacijenta s Covidom-19, otpuštena iz bolnice Jinyintan u Wuhanu između siječnja i svibnja prošle godine. Pacijenti su u prosjeku imali 57 godina, a ispitivani su između lipnja i rujna prošle godine.

Studija je otkrila da je 76 posto pacijenata koji su sudjelovali u praćenju, njih 1265 od 1655, u to doba i dalje osjećalo simptome bolesti. Umor ili slabost mišića prijavilo je 63 posto, dok je 26 posto imalo problema sa spavanjem.

Studija je također proučila 94 pacijenta čija je razina protutijela u krvi zabilježena na vrhuncu infekcije kao dio drugog ispitivanja. Kad su ti pacijenti ponovno testirani nakon šest mjeseci, razina neutralizirajućih protutijela bila im je 52,5 posto niža. To izaziva zabrinutost zbog mogućnosti ponovne infekcije.

U komentaru objavljenom u časopisu The Lancet, znanstvenici iz talijanskog Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri IRCCS, rekli su da postoji neizvjesnost oko dugoročnih zdravstvenih posljedica pandemije.

'Nažalost, malo je izvještaja o kliničkoj slici posljedica COVID-19', rekli su, dodajući da je najnovija studija stoga 'relevantna i pravodobna'.

Dugoročna multidisciplinarna istraživanja, kakva se upravo provode u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji, trebala bi pomoći poboljšanju razumijevanja i pomoći u razvoju terapija za ublažavanje dugoročnih posljedica Covida-19 na više organa i tkiva.