NJEMAČKI MEDIJI SE ČUDE

'Zabranili seksualni odgoj i tvrde da nisu homofobi'

03.06.2013 u 10:00

Bionic
Reading

U medijima njemačkog govornog područja ne prestaje čuđenje zbog sakupljanja potpisa za referendum o ustavnoj definiciji braka pa tako bečki Der Standard i berlinski Die Tageszeitung donose članke o 'referendumu protiv istospolnih brakova', čije se inicijatore proziva zbog homofobije

'Oni vjeruju da su djeca odrasla s homoseksualnim roditeljima sklonija samoubojstvu. Oni smatraju da nije dobro ako djeca u školi uče da je homoseksualnost normalna. Istovremeno sve uvjeravaju da nisu homofobni', piše u članku pod naslovom 'Stotine tisuća Hrvata protiv istospolnih brakova' dopisnica lijevoliberalnog Der Standarda iz Zagreba Adelheid Woelfl. Nadalje se u tekstu navodi kako je peticiju za referendum potpisalo oko 700 tisuća ljudi, a sve su 'organizirale udruge bliske Katoličkoj crkvi'.

'Od mladih ljudi koji su bili prisutni na štandovima organizacije U ime obitelji, koji su bili oslikani svojom slikom idealne obitelji (otac, dvoje djece, majka), spomenuli su prosvjede protiv bračne ravnopravnosti u Francuskoj kao izvor inspiracije, kao i činjenicu da je u Mađarskoj ekskluzivnost braka muškarca i žene već u Ustavu', piše Der Standard te ističe da 'drugi ljudi, koji se ne uklapaju u tu sliku, osjećaju sve veći društveni pritisak'. Spominje se i kako je kampanja 'usmjerena na društvena, a ne pravna pitanja' te se citira aktivista Zagreb Pridea Marka Jurčića koji kaže da se 'stvorila atmosfera u kojoj je pola milijuna Hrvata potpisalo protiv homoseksualaca'.

Urednica ljevičarskog Die Tageszeitunga Doris Akrap, koja provodi tri mjeseca u Hrvatskoj do ulaska zemlje u Europsku uniju, ovako započinje svoj tekst: 'Osim jedne pohabane pozornice na Trgu bana Jelačića, centralnom zagrebačkom trgu, ništa ne ukazuje na to da bi se u noći 1. srpnja tu trebala odigrati najveća državno organizirana zabava u povijesti zemlje. Još prošli tjedan tu su se skupljali 'potpisi protiv pederčina': više od 500 tisuća od 4,5 milijuna Hrvata potpisalo je za referendum protiv istospolnih brakova.'

Kaže se i da 'izbor važnih vijesti baš i ne podsjeća na EU: hrvatski Ustavni sud zabranio je seksualni odgoj u školama. Mediji su to prenijeli kao da su Hrvati osvojili Ligu prvaka'. Ističe se i da su postavljeni spomenici Franji Tuđmanu, 'kojemu je u Haagu posthumno poručeno da je ratni zločinac'. U sarkastičnom tonu urednica Die Tageszeitunga piše da 'u Hrvatskoj većina ne bi ipak protjerala svaku manjinu iz zemlje. Ne većina bi im – ako je riječ o Srbima – na ljeto iznajmila sobu'.

'Moja susjeda u Zagrebu me je, čim smo se sreli, odmah informirala da dva kata iznad živi Srbin, ali da nije homoseksualac', piše Doris Akrap te spominje i ironiju što se slavi dolazak Carravagiove slike u Zagreb, s obzirom na to da je slikar 'najvjerojatnije bio homoseksualac'.