BESMISLENA KARAMARKOVA IDEJA?

'Zabrane li petokraku, s tržišta bi morali maknuti i jedno pivo'

20.03.2014 u 13:06

Bionic
Reading

Ako HDZ dođe na vlast, zabranit će se svi simboli totalitarnih režima, pa i petokraka, bio je jučer izričit predsjednik te stranke Tomislav Karamarko. Takva ideja izazvala je diskusiju i među ostalim saborskim zastupnicima

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović sumnja da će šefu HDZ-a ta ideja uspjeti. 'To je stara inicijativa pokrenuta u Mađarskoj kad je jedan mađarski aktivist, pripadnik radničke stranke osuđen za nošenje zvijezda petokrake, a Mađarska je tada zvijezdu petokraku, srp, čekić i svastiku proglasila kao zločinačke simbole. Taj čovjek se pritužio Europskom sudu za ljudska prava koji je 2008. presudio njemu u korist ističući da je zvijezda petokraka simbol slobode. Iako dalje u obrazloženju napominju da su i pod tim simbolom počinjeni zločini', rekla je Antičević Marinović.

Kazala je kako Europski sud za ljudska prava čini distinkciju između simbola pod kojima su počinjeni zločini od onih koji su zločinački simboli sami po sebi. 'Mislim da nema simbola pod kojim nisu počinjeni zločini', rekla je SDP-ovka.

Karamarkova ideja o zabrani petokrake besmislena je, mišljenja je i HNS-ov Igor Kolman.

'I jedno pivo (op. a., Heineken), koje kao svoj simbol koristi zvijezdu petokraku, morali bi maknuti s tržišta', rekao je Kolman.

Poistovjetiti zvijezdu petokraku i kukasti križ mogu samo oni koji ne poznaju povijest, kazao je Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista. 'Recite mi kakve su zvijezde u europskom krugu. Šestokrake, sedmokrake? Mislim da je ovo što Karamarko radi vraćanje u pećinu, a ne samo vraćanje u stara vremena 40-ih godina. Ja doma na zidu imam Che Guevaru. Che Guevara slučajno ima zvijezdu petokraku. Ja sam istinski ljevičar i meni zvijezda petokraka znači nešto drugo. Ideja kukastog križa je zločin, a ideja zvijezde petokrake nije bila zločin, ali su se dogodili itekako veliki zločini. To su dva različita sustava, o kojima gospodin Karamarko nema pojma', rekao je Vukšić.HDZ-ovci o ideji stranačkog šefa nisu htjeli progovoriti.
322238, 321877, 321362, 319072