PERICA JURIČ

Zaboravljeni HDZ-ov 'barakaš' želi na Pantovčak

16.10.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Zaboravljeni 'barakaš' HDZ-a Perica Jurič predsjedničkom je kandidaturom podsjetio hrvatsku javnost da još uvijek nije spreman na političko umirovljenje

Podrijetlo Juričeve obitelji je iz Dalmatinske zagore, odakle su početkom 20. stoljeća doselili u Kolo pokraj Tomislavgrada. Politička prošlost njegove obitelji je HSS-ovska, djed Jure je bio je istaknuti HSS-ovac. Perica Jurič osnovnu školu pohađao je u Tomislavgradu, a najviše su mu 'ležali' povijest i hrvatski jezik.

Ministrant i strastveni boksač

Za Crkvu je vezan od djetinjstva. I danas je praktični vjernik. Budući da je bio ministrant, vrlo je rano počeo pisati članke za 'Mali koncil', potom za 'Naša ognjišta', pa čak i za 'Glas koncila'.

Budući da je imao rodbinu u Slavoniji, upisao se u Srednju tehničku školu u Vinkovcima i bio odličan učenik. Istodobno, trenirao je boks u Boksačkom klubu 'Borovo'.

Suosnivač protukomunističkog tajnog društva

*datum i mjesto rođenja: 1961., Tomislavgrad
*zanimanje: pravnik
*radno mjesto: nepoznato
*obrazovanje: nezavršeni Pravni fakultet

Druga dva razreda srednje škole pohađao je u Elektrometalskom školskom centru u Osijeku u kojem je tajnik bio Branimir Glavaš. Nastavio je trenirati boks u osječkom klubu 'Mladost', ali s manje žara.

Godine 1981., nakon završene srednje škole, morao je odslužiti vojsku u Vranju na jugu Srbije.

Studirao je na Višoj tehničkoj školi u Zagrebu, a nekoliko godina poslije upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Bio je jako vezan za isusovce u Palmotićevoj gdje je pohađao teološke seminare.

S Josipom Kartalom, jednim od rukovidtelja u 'Dukatu', 80-ih godina prošloga stoljeća, osnovao je tajnu organizaciju 'Hrvatski sokol', koja je okupljala protukomunistički raspoložene pojedince.

Od 'barake', preko policije i tajnih službi, do Sabora

U studiju prava su ga prekinula društvena i politička previranja početkom 90-ih. Dr. Franju Tuđmana je upoznao kad je izradio nacrt Hrvatskog demokratskog zbora (HDZ), a Juričev zadatak je bio da taj dokument distribuira.

U HDZ-u je postao član Izvršnog odbora, zadužen za organizaciju, a nakon izbora 1990. postao je zamjenik ministra MUP-a i šef Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP). Smijenjen je nakon sastanka Tuđman –Milošević u Karađorđevu, budući da su ga smatrali 'jastrebom'.

Bio je i član važnih savjetodavnih tijela, poput VONS-a, te surađivao izravno s Tuđmanom i Josipom Manolićem. Razišao se s Tuđmanom 1993., nakon čega s Manolićem i Stipom Mesićem osniva HND. U Saboru je bio zastupnik HND-a do 1996. Poslije je netragom nestao s političke scene, često bio formalno nezaposlen i radio kod raznih 'privatnika'.