BRZO RASTUĆA GOSPODARSTVA

'Zaboravite sve što znate o Africi. Afrika napreduje!'

20.09.2012 u 17:48

Bionic
Reading

Nakon što je Afrika desetljećima značila gospodarsku pustoš, na tome kontinentu ubrzano raste srednji sloj koji jamči potrošnju, a brojne afričke zemlje pokazuju zavidan gospodarski napredak, piše u četvrtak njemački tjednik Focus u svome internetskom izdanju

Focus u svojoj opširnoj analizi uspoređuje predrasude o Africi s vidljivim pokazateljima razvitka na tome kontinentu. Primjerice Lagos, glavni grad Nigerije, mnogi zamišljaju kao kaotičan, prljav i opasan grad. Taj 20-milijunski grad međutim vrvi automobilima i prolaznicima s modernim mobitelima, a na sve strane može se vidjeti more građevinskih dizalica, piše Focus. U istočnome dijelu Lagosa upravo nastaje luksuzno naselje nazvano Otok banana, na jugu se gradi Eko Atlantic, umjetni otok na 2,4 milijuna četvornih metara, otprilike veličine Manhattana i za 250.000 stanovnika.

'Zaboravite predrasude iz izvješća o katastrofama', prenosi tjednik riječi Wolfganga Goetscha, managera njemačke tvrtke Julius Berger. 'Afrika napreduje', tvrdi Goetsch. Od 1,2 milijarde Afrikanaca, 315 milijuna njih živi iznad svjetske razine siromaštva koja iznosi dva dolara na dan, što je više nego u Indiji, piše tjednik. 120 milijuna raspolažu s više od četiri dolara na dan, a rastući srednji sloj obuhvaća u međuvremenu oko 60 milijuna ljudi. Njihov standard može se, prema riječima konzultanta Martina Wittiga, mjeriti s kineskim.

To su prepoznali i vodeći svjetski proizvođači robe za široku potrošnju. 'Danas u Africi možete posvuda pronaći poznate robne marke, od juhe u vrećici do televizora. 600 milijuna Afrikanaca koristi se mobitelom a deset posto površine pokriveno je signalom za mobilni Internet', ocijenio je Wittig za Focus.

Tjednik donosi i zanimljive gospodarske pokazatelje o Africi. Primjerice, autori analize pitaju se tko bi pomislio da je Angola najbrže rastuće gospodarstvo s više od deset milijuna stanovnika na svijetu u posljednjem desetljeću. Angola je između 2001. i 2010. s 11,1 posto zabilježila najveći rast, a među deset najbrže rastućih gospodarstava nalazi se čak šest afričkih država, osim Angole to su još Nigerija, Etiopija, Čad, Mozambik i Ruanda.

'Čitavi niz afričkih zemalja danas je na istoj razini s Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom, Turskom, Malezijom i ponekom europskom zemljom', naglasio je Wittig. Tjednik podsjeća i na podatke Svjetske banke o državama s dobrom klimom za poduzetnike na temelju deset kriterija, od mogućnosti brzog osnutka tvrtke o sigurnosti ulaganja. Na ljestvici od 183 države Ruanda je zauzela 45. mjesto po brzini osnutka tvrtke. U Ruandi se tvrtka može osnovati za osam dana, za razliku od primjerice Luksemburga u kojemu osnivanje tvrtke traje 81 dan. Botsvana, Gana, Namibija i Zambija pretekle su Italiju i Kinu po dobroj klimi za poduzetnike.

U idućih deset godina Afrika će postati najdinamičnije rastuća regija na svijetu, prenosi Focus procjene Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, banaka i konzultantskih tvrtki. Prosječni prihodi porasti će za polovicu. Relativan mir, u usporedbi s proteklim desetljećima punim ratova, privlači i europske poduzetnike. Mnoge njemačke velike tvrtke u međuvremenu su zauzele položaje na crnom kontinentu, čiji predstavnici pojačano ističu prednosti Afrike.

Philips Oduoza, predsjednik uprave United Bank of Africa (UBA) iznio je za Focus impresivne podatke o Africi. Između ostaloga, podsjeća da 42 od ukupno 48 država južno od Sahare danas imaju demokratsku vlast, a 1989. bile su ih samo tri. Na Afriku otpada 27 posto svih plodnih površina na svijetu, polovica Afrikanaca mlađa je od 25 godina, a do 2020. potrošački izdatci stanovništva narasti će na 1,4 bilijun dolara. Površina Afrike iznosi kao Sjedinjene Države, zapadna Europa, Indija, Kina i Argentina zajedno.

Oduoza priznaje da Afrika još uvijek ima velikih nedostataka.'Imamo deficite poput birokracije, nedovoljne izobrazbe, političkih rizika i nedostatka infrastrukture', rekao je. Konzultantska tvrtka Roland Berger nastoji obaviti pionirski posao u zapadnoj Africi, primjerice u financijskom sektoru gdje stvara mrežu bankarstva uz pomoć mobilnih telefona ili bankovne podružnice na motociklima.

Prema istraživanju svjetske trgovinske organizacije UNCTAD Afrika bi do 2014. mogla zabilježiti najveći rast izravnih stranih ulaganja na svijetu, ona bi mogla porasti čak za 84 posto.

Focus piše kako rast u Africi ne ovisi samo o poticajima iz inozemstva te spominje inicijativu 15 država južne Afrike, koje investicijskim programom u visini od 500 milijardi dolara namjeravaju do 2027. izgraditi mrežu infrastrukturnu mrežu koja obuhvaća proizvodnju struje, prijevoz, opskrbu vodom, komunimacije i turizam. Između ostaloga, planiran je 'ekvatorijalni kopneni most', kojim bi se željezničkom vezom spojio Kamerun na zapadu s Kenijom na istoku kontinenta.

Afrika nema samo prednosti, podsjeća njemački tjednik, navodeći i loše primjere kao što su nepridržavanje obećanja, nedovoljno jake gospodarske reforme i nestabilnost, kao i korupcija. Unatoč tome, sve je više gospodarskih inicijativa vezanih za Afriku.

Tjednik navodi primjer osnivača zračnog prijevoznika Easyjet, koji je kupio propalu zrakoplovnu tvrtku u Keniji, preimenovao ju i opskrbio novim letjelicama marke Airbus. Prve letove najavio je za listopad. 'Afrika je danas veća i važnija, nego što je Kina bila prije deset godina', zaključuje svoju analizu Focus riječima predsjednika uprave General Electrica Jeffa Immelta.