'STORR LOCHS MONSTER'

Zaboravite Nessie, ovo je pravo čudovište iz Škotske

08.09.2016 u 12:30

Bionic
Reading

Kad se spomenu čudovišta koja obitavaju u dubinama mora i/ili jezera, mnogima će prvo na pamet pasti Nessie, čudovište koje navodno obitava u škotskom Loch Nessu. Postojanje Nessie unatoč brojim pregledima tog jezera nikad nije potvrđeno te se danas smatra mitom. No to ne znači da na području današnje Škotske nikad nisu živjela čudovišna stvorenja

Naime, ovih dana znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu otkrili su detalje o biću nazvanom 'Storr Loch čudovište', čiji je fosil otkriven na škotskom otoku Skye još 1966. godine. Radi se o vodenom predatoru iz skupine ihtiosaura koji je živio prije otprilike 170 milijuna godina. Fosil je otkrio da se radilo o reptilu dugom oko četiri metra, sa 'šiljatom' glavom prepunom oštrih konusoidnih zuba, uz pomoć kojih je lovio ribu i lignje.

Fosil je očuvan u Nacionalnom muzeju Škotske, a partnerstvo između Sveučilišta u Edinburghu i energetske kompanije SSE, čiji je djelatnik Norrie Gillies 1966. otkrio fosil na otoku Skye, omogućilo je znanstvenicima da nakon dugotrajnog istraživanja u javnost izađu s novim saznanjima. Inače, dotični otok je jedno od rijetkih mjesta na svijetu na kojima se mogu pronaći fosili iz sredine perioda jure te je popularno nazvan 'škotski otok dinosaura'.

'Ihtiosauri poput 'Storr Loch čudovišta' vladali su morima u vrijeme kad su dinosauri hodali po kopnu. Njihove kosti izuzetno su rijetke u Škotskoj, što ovaj fosil čini krunskim draguljem škotskih fosila. Za otkriće ovog fosila možemo zahvaliti oštrom oku jednog amatera, što pokazuje da za velika znanstvena otkrića nekad nisu potrebne visoke škole', rekao je za Telegraph dr. Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu.