ŽIVOT BEZ PLAĆE

Za život jedva skupe pet kuna dnevno, sretni su kad imaju masti i kruha

09.07.2013 u 11:29

Bionic
Reading

Punih 120 dana svih 197 radnika MK Slavonije nije dobilo niti jednu kunu plaće na tekući račun. Priču o životu bez plaće svatko od njih posebno može ispričati, a upitate li ih kako žive, reći će samo kratko – nikako.

Dok je jednima teško o tome govoriti, drugi se srame, a je li teže samcima ili onima u čijoj obitelji supružnik ne radi, ne znaju. Znaju tek da mjesecima dolaze na posao noseći u rukama kantice s mašću, kruhom i nešto povrća koje donesu, kako kažu, sretnici koji imaju vrtove. Nesebičnost je na djelu pa tako svakodnevno svoj urod dijele sa svojim dugogodišnjim radnim kolegama, piše Glas Slavonije

' Ako vam kažem da čak i moj najmodavac kojem nisam stanarinu ni režije platila pet mjeseci ima razumijevanja i nije me istjerao iz stana, onda znate kako mi je. Iz Višnjevca svakoga dana biciklom dolazim u tvornicu i imam sreću pa mi pomaže moja obitelj. Svega sam se odrekla, baš kao i većina mojih kolegica. Srećom pa još imamo do pet kuna dnevno koje skupimo pa kupimo kruh, na koji za užinu mažemo mast ili jedemo krastavce i rajčice. Dok ima kruha, sretni smo', rekla je Glasu Ivanka Jurčević

Da život na selu doista spašava od gladi poznato je i Ružici Gorički, koja kaže da nitko od 197 radnika ne razmišlja o ljetovanju, a zbog loše financijske situacije tek rijetki su išli i prošle godine kad je, s dozom ironije kaže, stizalo na račun bar 2.000 kuna. Ružica živi sama i kaže da neće dugo potrajati pa će zatražiti novčanu pomoć od svojih znanaca kako bi mogla platiti nagomilane račune. Nada se i novčanom primanju bar s biroa na čijoj će se evidenciji, ne dogodi li se kakvo čudo, naći već nakon 18. srpnja.

No, solidarnost se uvijek prepozna u nevolji pa su tako radnice DTR-a koje su donedavno i same čekale nagomilane neisplaćene plaće, svojim osječkim kolegicama ponudile pomoć. Kontaktirale su Dražena Mihaljevića, sindikalnog povjerenika za MK Slavoniju, te ponudile donaciju u hrani i higijenskim potrepštinama. Zanimljivo je da su radnicima te zagrebačke tvrtke, kaže Ružica, pomogli upravo Slavonci kojima će se sad, nakon što su im isplaćene dvije plaće, radnice DTR-a odužiti.

'Kontaktirali su me i obećali pomoć, točnije donaciju u naravi i u ime svih radnika MK Slavonije ja im zahvaljujem. Ovdje nije samo 197 radnika bez novca nego cijele njihove obitelji, i svaka je pomoć dobrodošla', prokomentirao je Mihaljević.

Očajne radnice MK Slavonije obratile su se i gradonačelniku Ivici Vrkiću, kojem su poslale pismo u nadi za jednokratnu pomoć. Od kojeg god novca platile svoje režije i kupile hranu, kažu, njima je svejedno, ali ovako dalje doista ne mogu (pre)živjeti. Ako im bilo kakva pomoć uskoro ne stigne ovim će ljudima očito preostati jedino ono što im je nedavno 'preporučio' ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak - molitva Bogu.