JOŠ NIŠTA OD PROLJEĆA

Za vikend tek stiže prava zima!

25.02.2011 u 13:39

Bionic
Reading

U petak i subotu očekuje nas hladno vrijeme, u istočnim i južnim krajevima s dosta snijega, a zimski ugođaj nastavit će se i cijeli sljedeći tjedan, upozoravaju prognostičari

Na istoku Slavonije već je jučer napadalo od 15 do 30 centimetara novog snijega, a još 15 do 20 moglo bi pasti u naredna 24 sata.

U noći na subotu u kontinentalnoj se Hrvatskoj povremeno očekuje snijeg, osobito u Slavoniji, Banovini, Kordunu i gorskim krajevima. Najmanje snijega, ponegdje i suho, bit će u sjevernim krajevima. Subota će biti pretežno oblačna, u Slavoniji i gorju još povremeno sa slabim snijegom. Jutarnja temperatura kretat će se od -6 do -2°C, a dnevna između -1 i 4 Celzijeva stupnja.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano, no ujutro je na jugu Dalmacije moguće još malo kiše i snijega. Puhat će umjerena do jaka bura koja će u drugom dijelu dana zamjetno slabiti. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od -4 do 0°C, a uz obalu i na otocima od 1 do 5°C. Najviše dnevne bit će od 5 do 12°C.

U nedjelju će na kopnu biti suho uz promjenjivu naoblaku. Jutarnja temperatura kretat će se od -6 do -2°C, a dnevna između -1 i 4°C. Slično će biti i u ponedjeljak.

Nedjelja će priobalnim krajevima donijeti pretežno sunčano vrijeme. Jutro će biti prohladno s mrazom u zaobalju, dok će danju biti toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 8 do 13°C.

Proljeća nema na vidiku ni sljedeći tjedan

Iako 1. ožujka klimatološki počinje proljeće, ove godine to se neće osjetiti jer ni u sljedećem tjednu na vidiku nema značajnijeg zatopljenja. Početkom tjedna na Jadranu će prevladavati sunčano, dok će u unutrašnjosti biti puno više oblaka. No ti će oblaci ipak zadržavati toplinu Zemlje pa će jutarnje temperature biti više nego posljednjih dana i kretat će se uglavnom između -6 i -1°C. Dnevne će ovisiti o količini sunca i bit će između 0 i 5°C, a na Jadranu oko 10°C.

Mogućnost novog snijega vidi se ponovno u drugoj polovici tjedna, pri čemu bi opet više oborina moglo biti na istoku, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Dvije zanimljivosti

25. veljače 1621. godine na otoku Krku bilo je toliko hladno da se smrzavalo vino u bačvama.

Jedna narodna izreka za prvi ožujka kaže: 'Prvi marča, svaka travka vanka i ljubica plavka' - što znači da početkom ožujka obično počinje i buđenje vegetacije. Nažalost, ne i ove godine.