HRVATSKA U HLADNJAKU

Za vikend novi snijeg i deseci minusa

16.12.2010 u 14:06

Bionic
Reading

S početkom vikenda stiže nam 10-ak centimetara novog snijega, koji će već u subotu uglavnom prestati padati. Nedjelja će biti većinom suha i vrlo hladna, upozoravaju prognostičari

U noći s četvrtka na petak i u petak prijepodne u većini krajeva Hrvatske bit će djelomice sunčano i suho, mjestimice uz maglu. Oblačnije će biti u noći i ujutro u najistočnijima predjelima uz mogućnost za vrlo malo snijega. Poslijepodne i navečer očekuje se postupno jače naoblačenje u zapadnim krajevima, a u noći s petka na subotu i u istočnim. Padat će snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača, a u istočnim predjelima, ponajprije u Posavini i Srijemu uz snijeg može biti i ledene kiše. Jutarnja temperatura kretat će se od -9 do -4°C, a u gorskim, te ponegdje u središnjim predjelima, bit će i ispod -10°C. Najviša dnevna bit će od -5 do -2°C, kaže Kristijan Božarov direktor udruge Crometeo.

Petak će na Jadranu početi djelomice sunčano, ali će tijekom dana sa zapada stići jače naoblačenje. U drugom dijelu dana bit će kiše, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimično su mogući susnježica i snijeg. Oborine će biti obilnije navečer. Jutro će biti malo hladnije nego u četvrtak, dok će danju biti malo toplije, u većini predjela od 2 do 9°C.

Hladno, hladnije

U subotu u noći i ujutro u kopnenim će krajevima biti oblačno sa snijegom. U istočnim predjelima, ponajprije u Posavini i Srijemu uz snijeg može biti i kiše koja

se smrzava u dodiru s tlom. Očekuje se formiranje snježnog pokrivača, u većini krajeva višeg od 10 cm. Tijekom prijepodneva snijeg će postupno slabiti, a sredinom dana u većini krajeva i prestati. Jutarnja temperatura bit će između -7 i -3°C, a najviša dnevna od -4 do -1°C.

Na Jadranu će u subotu ujutro još biti promjenjivo oblačno sa slabim oborinama na granici kiše i snijega, no poslijepodne slijedi razvedravanje. Najviše dnevne temperature bit će od 2 do 7°C, a navečer je i uz obalu moguć mraz.

U nedjelju će nas dočekati vrlo hladno jutro. U gorskim krajevima temperatura se može spustiti i ispod -15, dok će se u nizinskim krajevima kretati između -13 i -8. Danju su moguća i kraća sunčana razdoblja pa će temperatura narasti do nule.

Vikend za skije i sanjke

Budući da će sljedeći tjedan lagano zatopliti, svi ljubitelji zimskih radosti trebali bi iskoristiti vikend za provod na snijegu.

Nakon hladnog jutra kad je i uz obalu moguć mraz tijekom nedjelje će i na Jadranu temperatura lagano početi rasti.

U božićnom tjednu izgledan je lagani porast temperature pa se mogućnost za bijeli Božić zasad čini relativno malom.

Jedna zanimljivost

Na sutrašnji dan 17. prosinca 1920. godine pojavile su se prve službene prognoze vremena za javnost u Hrvatskoj.