PONOVNI NALET LJETA

Za vikend i do +33, a potom i dalje toplo

09.09.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Vikend će u cijeloj Hrvatskoj ponovno biti vrlo topao, čak i vruć, a lijepo i toplo vrijeme zadržat će se i nekoliko narednih dana, najavljuju prognostičari

Subota i nedjelja donijet će našoj zemlji ponovni nalet ljeta. Prevladavat će sunčano i vruće uz porast temperatura na 30 pa i više stupnjeva. One će u cijeloj Hrvatskoj biti podjednake i kretat će se uglavnom u rasponu od 28 do 33 °C.

Jutra će u unutrašnjosti biti svježa s vrijednostima između 11 i 16 °C, a na Jadranu oko 20. Vjetar će većinom biti slab, južnih smjerova, a biometeorološka situacija za većinu ljudi povoljna, uz napomenu da bi se između 11 i 16 sati trebalo čuvati izravnog sunca jer će UV indeks biti visok ili vrlo visok.

I sljedeći tjedan toplo

U ponedjeljak se u kopnenom području očekuje umjeren porast naoblake, a u sjevernim krajevima moglo bi biti i kraćih pljuskova. Temperatura zraka će se malo sniziti pa će se uglavnom kretati od 24 do 28 °C. Na Jadranu će ostati pretežno sunčano i vrlo toplo, mjestimice s umjerenom naoblakom.

Prema svemu sudeći, od utorka ćemo ponovno ući u razdoblje kasnog ljeta koje će obilježiti većinom sunčani i topli dani. No situacija od sredine sljedećeg tjedna još uvijek nije posve jasna jer postoji mogućnost novog prodora vlažnijeg zraka, a s njime i osvježenja. Naime, vrijeme u našim krajevima ovisit će o tome hoće li on uspjeti prijeći Alpe i stići u naše krajeve, objasnio je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Jedna narodna meteorološka izreka kaže: 'Tko po Maloj Maši (Maloj Gospi) kosi, taj na peći suši.' To znači da se početkom rujna obično očekuju i prve jesenske kiše koje će ove godine očito izostati.

9. rujna 1755. u okolici Bjelovara padala je tuča koja je nanijela štetu 'svekolikom raslinju'.

11. rujna 1970. Veneciju je zahvatio tornado. Poginulo je 36 ljudi, a 500 ih je ozlijeđeno.

12. rujna 1979. vjetar u uraganu Frederic u Meksičkom zaljevu dosezao je brzinu od 214 km na sat.

Za detaljnije informacije kliknite na ovaj link.