IDEALNO ZA IZLETE

Za Uskrs sunčano uz temperature do 24° C

19.04.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Uskrsni će tjedan u cijeloj Hrvatskoj biti pun sunca i svakim danom sve topliji, tako da će se za vikend temperature posvuda kretati oko ugodnih 20, ponegdje i do 24 stupnja Celzijeva

U srijedu će na kopnu biti djelomično sunčano i suho. Jutro će biti svježe pa će temperatura u jutarnjim satima biti između 1 i 7° C, a najviša dnevna oko 20° C.

Jadranu će srijeda donijeti pretežno sunčano i vedro vrijeme, samo u Zagori uz prolazno umjeren razvoj naoblake u poslijepodnevnim satima. Jutro će biti malo toplije, a naviše dnevne temperature od 19 do 24° C.

U četvrtak će u kontinentalnim krajevima biti pretežno sunčano i još malo toplije uz većinom slab vjetar. Jutra više neće biti tako svježa kao u prvoj polovici tjedna.

Na Jadranu će u četvrtak biti pretežno vedro uz lokalno umjeren razvoj naoblake u popodnevnim satima. Najviše dnevne temperature kretat će se od 19 do 24° C.

I petak i dani vikenda ostat će pretežno sunčani i topli. Temperature će u poslijepodnevnim satima posvuda prelaziti 20 stupnjeva, a ponegdje će dosezati 24° C.

U ponedjeljak se očekuje nešto više oblaka, no vrijeme se neće ozbiljnije pogoršati, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Kupanje će biti samo za hrabrije

Temperature mora trenutačno se uz naše obale kreću oko 14 do 15° C, a do vikenda bi, zahvaljujući sunčanu tjednu, ponegdje mogle narasti do 16 i 17° C. Budući da se 18 stupnjeva smatra granicom za kupanje, zabavu u vodi za Uskrs će vjerojatno potražiti samo oni hrabriji.

Travanj zna biti puno hladniji

Meteorološki podaci pokazuju da travanj u Hrvatskoj ponekad zna donijeti pravi zimski ugođaj.

Tako su, primjerice, od 15. do 18. travnja 1954. mnoge krajeve Hrvatske zahvatili snijeg, mraz i olujni vjetar koji su prouzročili golemu štetu. Snijeg je padao u Istri pa čak i na nekim otocima. U Slavoniji su tada zabilježene neobično velike snježne pahulje, promjera šest do osam centimetara, a u Lici snježni zapusi visoki dva i pol metra.

Dana 18. travnja 1991. u Lici i Gorskom kotaru kiša koja se ledi i snijeg uzrokovali su havariju dalekovoda. U zapadnoj Sloveniji istoga dana Vojsko kod Idrije mjerilo je čak 54 centimetra novog snijega, a u Gospiću izmjereno 10 cm.
U noći sa 16. na 17. travnja 1997. u Dubrovniku je pao snijeg. Srednje mjesečne temperature zraka u Hrvatskoj u travnju te godine bile su znatno ispod višegodišnjeg prosjeka. Odstupanja su se kretala od -2,2° C u Pazinu do -4,2° C u Daruvaru. Takve temperaturne prilike svrstale su najveći dio Hrvatske u klasu 'ekstremno hladno'.