ISTRAŽIVANJE GFK

Za umjetnu oplodnju je 65 posto građana

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.04.2009 14:54
  • Objavljeno 14.04.2009 u 14:43
Fetus plod beba

Fetus plod beba

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Istraživanje koje je u ožujku na tisuću ispitanika starijih od 15 godina provela Agencija GfK, pokazalo je da oko dvije trećine ili 65 posto građana podupire mogućnost umjetne oplodnje

Pritom 38 posto građana u potpunosti podupire postupke umjetne oplodnje, a njih 27 posto ih uglavnom podržava. Stav o tom pitanju nije izrazilo 19 posto ispitanika izjavivši kako ni podupiru niti ne podupiru umjetnu oplodnju. Protiv postupaka umjetne oplodnje izjasnilo se 16 posto građana.

Po regijama najviši stupanj bezrezervnog podržavanja je u Slavoniji (46 posto) i Zagrebu (40 posto), a najmanji u Istri s Primorjem (32 posto). Odgovor "uglavnom podupirem" najviše je zastupljen u Dalmaciji (36 posto) te u Istri s Primorjem (35 posto), dok je najmanje prisutan u Slavoniji (18 posto).

Najviše gorljivih protivnika umjetne oplodnje ima u Lici, Kordunu i Banovini (24 posto), te u Sjevernoj Hrvatskoj (13 posto).

Zamjetno je da stupanj potpore raste proporcionalno s rastom broja stanovnika u naseljima - od 32 posto potpore u naseljima do dvije tisuće stanovnika do 43 posto u gradovima s preko 100 tisuća stanovnika.

S obzirom na spol, među onima koji podupiru umjetnu oplodnju je 70 posto žena i 59 posto muškaraca, a među onima koji ne podupiru 18 posto su muškarci i 14 posto žene.

Istraživanje je pokazalo da su mlađe osobe sklone poduprijeti umjetnu oplodnju, dok kod osoba starijih od 55 godina gotovo, čak trećina nema definiran stav ili ih je trećina protiv umjetne oplodnje.

Potpora ovisi i o stupnju obrazovanja - pa se kreće od 29 posto potpore kod osoba s najnižim obrazovanjem do 79 posto kod onih s najvišim stupnjem obrazovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi